Veel recepten uit het gisteren besproken boek Taart! Zijn bedoeld als basistaart, die je daarna in lagen moet snijden en dan vullen, op elkaar plakken en decoreren. En dat behoeft zoveel tekst en uitleg, daar kun je maar beter het boek voor kopen. Deze kokoscake is ook gewoon zo eetbaar. Helaas staat nergens in het boek hoe groot je bakvorm moet zijn. Wel dat deze hoeveelheid geschikt is voor 2 cakelagen, voor 8 tot 12 personen. Best een flink gevaarte dus. En ook helaas geen foto van de cake in het boek, dus je moet het met deze kokosnotenfoto doen.
Nodig:
225 g bloem
1,5 theel bakpoeder
¼ theel zout
175 g boter, op kamertemperatuur
275 g suiker
2 eidooiers + 2 hele eieren, op kamertemperatuur
1 theel citroenrasp
1,5 theel vanille-extract
120 ml kokosmelk
200 g kokosrasp, gezoet
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier in en bestuif het geheel met wat bloem.
Zeef bloem, bakpoeder en zout in een schaal.
Klop in een andere kom de boter luchtig op middelhoge snelheid, ongeveer 30 seconden. Giet geleidelijk de suiker erbij en klop tot je een luchtige, lichtgekleurde massa hebt, ongeveer 5 minuten. Klop een voor een de eieren erdoor, neem telkens de tijd tot het vorige ei goed verwerkt is. Klop citroenrasp en vanille-extract erdoor.
Klop bloem en kokosmelk op lage snelheid in 3 delen door de boter. Begin en eindig met het bloemmengsel, schraap na elke beurt met je pannenlikker het beslag naar de onderkant van de schaal.
Vouw de kokosrasp door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm.
Bak tot de cake goudbruin is en je prikker er droog uitkomt, ongeveer 45 minuten. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, haal een mespunt langs de rand en til de cake uit de vorm. Leg de cake op een rooster en laat hem geheel afkoelen, ongeveer een uur.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Taart! Spectaculaire taarten maak je zelf. Lees hier mijn recensie.