Het ultieme middel tegen naderende herfstdepressies is het lezen van de ANWB Kampioen. Nu hebben ze weer de uitslag van een wegrestaurantentest, en dat is smullen geblazen. Eerst even een misverstand uit de weg ruimen voor mensen die nu denken: ‘Koken met Karin en de ANWB?!’ Jazeker. Ten eerste heb ik een 33 jaar oude Kever, dus de Wegenwacht is mijn beste vriend, maar daarnaast is het gratis bijbehorende ledenmagazine een bron van vreugde en inspiratie. Holland op z’n allersmalst, ik fleur er altijd weer danig van op.
Gemiddeld 5,3
Maar nu de wegrestaurantentest. Een team van zes ANWB-leden at tot vervelens aan toe tomatensoep, groentesoep, schnitzel, biefstuk, dame blanche en appeltaart. Inderdaad, de fine fleur van de vaderlandse cuisine. Alleen is natuurlijk de vraag of je je daaraan moet wagen in een wegrestaurant? ‘Doe het niet!’ zou je het proefteam willen toeroepen. Maar ze deden het toch en – dat haalt je de koekoek – het viel inderdaad niet mee. De 26 bezochte wegrestaurants scoren aan rapportcijfer gemiddeld een magere 5,3.
Onsmakelijke broccoli
Waar word ik dan desalniettemin zo vrolijk van? Van de proefnotities. Die beginnen nog redelijk opgewekt met ‘verkeerde soep direct omgeruild’ en ‘uitgebreid groentegarnituur’ maar zakken alras af naar ‘biefstuk gedeeltelijk gaar, taai en pezig’, ‘diverse vette schnitzels’. Tot het uiteindelijk uit de hand gaat lopen met ‘soep erg zout’, ‘onsmakelijke broccoli’, ‘verpieterde groente’, ‘verkleurde rauwkost’, ‘appelgebak deels bevroren’ en ‘biefstuk aangebrand’.
Vrijpostig
Ook de bediening werd goed in de gaten gehouden. Termen als ‘keurig’, ‘vriendelijk’ en ‘vlot’ zijn in de minderheid. ‘Wisselende kwaliteit’, ‘onprettig’, ‘stug’ en ‘zeer ongeïnteresseerd’ komen vaker voor. En niet te vergeten ‘langzaam’ danwel ‘traag’. Ook leuk: ‘personeel vooral met werk bezig, niet met klanten’. Maar de mooiste vond ik toch wel deze: ‘bediening soms gezellig, wel vrijpostig’.
Steken vallen
Slotconclusie van het magazine: ‘Met de ingrediënten van de geserveerde maaltijden [is] weinig mis. Wat vies tegenvalt, is de zorgvuldigheid waarmee het eten wordt bereid. Een aangename ambiance of vriendelijke bediening kan wat goed maken wanneer het eten wat minder smaakt. Maar helaas laten de Nederlandse wegrestaurants ook hier steken vallen.’ Mijn conclusie: ik zou lekker zelf thuis koken…
Lees hier het onderzoek (halverwege staat staat een link naar een pdf) plus de reacties van de bezochte restaurants.