Het ultieme pakjesproduct is natuurlijk aardappelpuree. Wat mij betreft het ideale gerecht om vandaag mijn spiksplinternieuwe antipakjesrubriek in dagblad Trouw mee te beginnen, want laten we wel wezen, instant aardappelpuree is één en al treurnis vergeleken met zo’n zelfgemaakte zalvig smeuïge puree die smelt op de tong.
Kijk ter illustratie even mee wat er zit in een zakje Maggi aardappelpuree à la minute met kaas: aardappelen (76%), plantaardige olie, kaaspoeder (7,0%), zout, lactose, melkeiwitten, emulgator (E471), maltodextrine, weipoeder, stabilisator (E452, E339), aroma, voedingszuur (citroenzuur), extracten van peper, nootmuskaat en kurkuma, antioxidant (E223(sulfiet)).
Natuurlijk kost aardappels koken meer tijd dan een zakje openknippen, maar daar staat een onvergetelijke smaakervaring tegenover. En moeilijk is het ook al niet. Toch is dat nog niet wijd en zijd bekend. Afgelopen jaar reisde boegbeeld Pia Dijkstra van de Taskforce DeeltijdPlus nog door het land om vrouwen te stimuleren om meer te gaan werken. Haar advies? Leg de lat vooral niet te hoog: “Aardappelpuree uit een zakje, een dag in de week friet halen, een keer niet tiptop verzorgd naar het werk, niet alles meer strijken – wat geeft het eigenlijk?” In alle punten kan ik me vinden, maar pertinent níet in dat van die vieze zakjes aardappelpuree. Nee! Daar moeten we juist hoognodig vanaf! De Taskforce is inmiddels opgeheven, dus ruim baan voor mijn eigen puree-offensief.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
800 g kruimige aardappels
1 dl melk
50 g zachte roomboter
versgeraspte nootmuskaat
1 flinke eetl grove mosterd
zout & peper uit de molen
Schil de aardappels en snij ze in stukken van ongeveer gelijke grootte. Was en zet op met koud water en wat zout. Kook gaar en zacht in ± 10-15 minuten (afhankelijk van de grootte). Prik om te checken.
Breng intussen de melk aan de kook in een steelpan, samen met de boter. Ware levensgenieters vervangen de melk (gedeeltelijk) door slagroom. Giet de aardappels af en laat ze goed uitdampen, eventueel even kort op het vuur. Wel bijblijven, anders branden ze aan! Haal de aardappels door de pureeknijper of stamp ze goed fijn met een pureestamper. Giet beetje bij beetje de hete botermelk erbij en roer stevig met een houten pollepel tot een mooie luchtige puree. Voeg eventueel extra melk of boter toe voor meer smeuïgheid. Breng op smaak met mosterd en/of versgeraspte nootmuskaat plus zout en peper uit de molen. En als u wilt, kaas, maar ach, dat heeft een goede puree toch helemaal niet nodig?
Tips:
- Neem kruimige, bloemige aardappels. Liever geen nieuwe aardappels of van die voorgeschilde uit een zakje, daar krijg je glazige puree van.
- Met een pureeknijper (een soort mega-knoflookpers) pers je aardappels moeiteloos tot fijne flubbeltjes en dat zorgt voor extra luchtige puree. Te vinden in kookwinkels.
- Snij de aardappels in even grote stukken, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar; zoniet, dan krijg je klonten in de puree.
- Door de melk samen met de boter te verhitten koelt je puree niet af.
- Nooit aardappelpuree maken met de mixer of in de blender, dan wordt het een soort behangplaksel…
P.S. Lees hier het tweegesprek dat ik in Trouw had met collega Jeroen Thijssen ter introductie van deze nieuwe rubriek.