Is het toeval dat net nu de BBC een nieuwe taartenbakwedstrijd begonnen is, er ook twee fikse taartboeken op mijn bureau beland zijn? Om te beginnen I love cake, taart en toetjes van Trish Deseine. In het Engels heet ‘ie I love cake, maar in het Nederlands zijn daar dus die taart en koekjes aan toegevoegd, wat de titel toch wat minder, hoe zal ik het zeggen, catchy maakt. Maar goed, in het Engels noemen ze van alles ‘cake’ waar wij dat eigenlijk alleen doen bij zo’n langwerpig geval zonder verdere poespas.
Drie keer chocoladecake
Dit boek toont duidelijk dat de Engelsen echt een beduidend grotere bakcultuur hebben dan wij. Waar wij onze hoogtepunten beperken tot hotelcake, boterkoek en appeltaart, geeft dit boek een werkelijk duizelingwekkende hoeveelheid variaties ten beste. Dat maakt het ook zichtbaar een Engels boek, met al die Madeira cake en Victoria sponge. Heel prettig: het boek begint met allerlei basistechnieken van verschillende soorten cake. En ook worden bijvoorbeeld drie verschillende recepturen voor chocoladecake getoond in de vorm van drie doorgesneden plakjes waardoor je duidelijk het verschil in structuur ziet. Kijk, dat noem ik nou eens klantvriendelijk.
Lemon cake of citroencake?
Grappig om te zien hoe de vertaalsters zichtbaar hebben zitten worstelen. Recepttitels zijn vaak, maar niet altijd, onvertaald gebleven, waardoor je een Carrot Cake hebt naast een Citroencake. Maar er is ook weer een Crunchy top lemon cake. En ondanks de koekjes op de cover kent het boek zelf alleen recepten voor cookies. Ik trof zelfs wat grappige multilinguale creaties aan als Apple Strudel (waarom geen appelstrudel?) en Chocolate chestnut cognac Torte. En mocht er iets mislukken, dan geldt ‘Better luck next time’. Wat is er mis met good old ‘Volgende keer beter?’ Anyway.
Franse wave
Gek genoeg is dit Engels ogende boek oorspronkelijk uitgegeven in Parijs (in het Frans?). Daarom verheugend genoeg ook een lekkere Franse wave met financiers, cannelés bordelais, carrés van roze biscuits de Reims en natuurlijk de onvermijdelijke madeleines. Ook fijn: een speciale pagina gewijd aan onmisbare buitenlandse bakproducten zoals black treacle, cream of tartar en bicarbonate of soda. En eentje met ‘Help mijn cake is mislukt’ vol verklaringen wat je verkeerd gedaan hebt, heel handig.
Al met al een fijn boek waarmee je voorlopig niet uitgebakken bent. Alleen wel oppassen: op al dat glanzend zwarte papier krijg je wel snel veel vieze vlekken. Zelfs met schone vingers.
Trish Deseine, I love cake, taart en koekjes, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012771, € 24,90