De mussen zijn nog niet goed en wel van het dak gevallen of de scheurkalenders voor volgend jaar liggen alweer in de winkel. Kennelijk vinden boekhandels het prettig om de tafels met kalenders al in augustus in te richten. Mij hoor je niet klagen. Sinds vandaag ligt daar namelijk ook mijn eigen Culinaire Kalender 2011, die ik intussen voor de derde keer heb geschreven in samenwerking met collega Onno Kleyn. Hij deed dat al eerder zes jaar in z’n uppie, vandaar dat we nu officieel aankijken tegen niet minder dan de negende editie van dit puikje op scheurkalendergebied. En ook dit jaar hebben we weer met bijzonder veel plezier geprobeerd om er weer een lekkermakend geheel van te maken, of zoals ons persbericht het zo mooi zegt: wij hebben wederom ons “beste culinaire beentje voorgezet om kookfanaten, kokkerellers en lekkerlezers te plezieren”. Voilà. En dat voor slechts € 14,99.
Het enige wat op het eerste gezicht anders lijkt is de naam van de uitgever, er staat nu Van Dishoeck (met ck) op de cover in plaats van Het Spectrum, maar verder is het weer als vanouds 365 dagen dubbelzijdig dus 730 blaadjes lang volop genieten van lekkere recepten, grappige weetjes, nuttige informatie en doldwaze culinaire avonturen van beide scribenten.
Begin het jaar goed met in januari tips tegen een kater, roze-rode sinaasappelsalade en rijke pasta met gerookte zalm en eindig in december met gevulde speculaas, dé kerstklassieker (kalkoen) en weetjes over Oud&Nieuw in Frankrijk. Maar zorg wel dat je er op tijd bij bent: de Culinaire Kalender heeft een roemruchte reputatie waar het de beschikbaarheid betreft. Vorig jaar was hij al op 1 oktober uitverkocht, dus u bent gewaarschuwd.
Onno Kleyn en Karin Luiten, Culinaire Kalender 2011, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789047515357, € 14,99
Lees hier over de ontstaansgeschiedenis van de cover van de kalender, deel 1 en deel 2.