Als zelfs ik jam kan maken, kan jij het ook. Vandaag een beeldverhaal, om het allemaal nóg duidelijker uit te leggen. Ik deed het in mijn Franse leen-buitenhuisje met pruimen. Heel veel pruimen.Je hoefde maar even de andere kant op te kijken of er waren er alweer honderd uit de boom gevallen. Daar viel bijna niet tegenop te jammen. Heb je geen pruimen? Geen nood, het kan met elk soort fruit dat je wilt.
Stap 1: Potjes afwassen. Check of je overal nog een bijpassende schroefdeksel van hebt. En vooral ook oude stickers verwijderen. (Tip: neem nooit de jampotten van IKEA, daar ben ik 3 dagen mee aan het peuteren geweest).
Stap 2: Potjes steriliseren. Nogmaals afwassen met kokend heet water en zeepsop of soda, dan omspoelen met kokend water. Of neem potjes die net dampend heet uit de afwasmachine komen, wel zo makkelijk. Laat dampend heet omgekeerd uitlekken op een schone theedoek, dan hebben de bacteriën het nakijken.
Stap 3: Fruit schoonmaken. Neem rijp, gaaf fruit. Onrijpe exemplaren worden ook in de jam niet lekker. En beschimmelde exemplaren al helemaal niet. En voor eigenaren van een eigen boomgaard: pas op voor minirupsjes… Het fruit hoeft niet helemaal fijngemaakt te worden, ik hou althans wel van bonkige jam. Staat ook veel huisgemaakter. Schillen doe ik als het even kan ook niet, die schillen zorgen voor een leuk visueel effect in de pot (en zorgen in het geval van deze pruimen bovendien voor een mooie rode kleur jam). Kijk, dat scheelt allemaal een hoop werk, niet?
Stap 4: Evenveel schoongemaakt fruit afwegen als geleisuiker. Nee niet piepen over die berg suiker, die is nodig om de boel te conserveren. Geleisuiker is het makkelijkst, daar zit al pectine (=geleermiddel) in, dan is jam maken binnen een paar minuten gepiept. Als je geen suiker wilt of mag, is Marmello een alternatief. En nu vooral eerst goed roeren voordat de pan op het vuur gaat. Hoe beter suiker en fruit gemengd zijn, hoe mooier van structuur straks je jam. Even een kwartiertje of langer laten staan mag ook.
Stap 5: Leg een klein schoteltje in de vriezer voor de hardheidstest.
Stap 6: Neem de allergrootste pan die je hebt en vul die voor niet meer dan de helft. Nooit meer dan twee kilo tegelijk. De boel borrelt snel over! Heus, ik spreek uit ervaring. Heb je (zoals ik hier op de foto) alleen een middelgrote pan, dan doe je gewoon steeds één kilo tegelijk. En nu het vuur hoog en permanent roeren. De kooktijd (kijk op de verpakking van de geleisuiker, circa 4-5 minuten) begint pas wanneer de massa flink blijft borrelen, ook wanneer je roert.
Stap 7: De hardheidstest (vergeten een foto van te maken…): laat een klodder gloeiendhete jam op het ijskoude schoteltje vallen. Als het meteen stolt tot jam (lees: je kunt er met je vinger op duwen, het loopt niet meer in een straaltje van het schoteltje af) dan is de jam klaar en kun je in potjes gaan gieten. Zoniet: ietsje langer laten koken.
Stap 8: Potten vullen. Gebruik een soeplepel en een wijde trechter (eventueel zelfgemaakt van een afgeknipte spa-fles) voor het vullen van de jampotten. Dat scheelt een hoop geklieder. Vul de potten goed tot de rand, deksel stevig aandraaien en een paar minuten ondersteboven neerzetten, ook weer vanwege die vermaledijde bacteriën. Hou keukenpapier paraat.
Stap 9: Bewonder het eindresultaat!!
P.S. En vergeet vooral niet om kekke etiketjes te schrijven en erop te plakken. De jam is zeker een jaar houdbaar.