Hee wat gek, een kookboek zonder auteur. Of is het beroepsdeformatie dat ik daarop let? Enfin, Vers op je bord belooft ‘de lekkerste recepten met groente en fruit’. Er was ook al een Van de melkboer, een Van de slager en Van de bakker (overigens wél van een auteur, Leanne Kitchen), maar kennelijk wisten die me niet genoeg te kietelen om een recensie-exemplaar van aan te vragen. Groente en fruit is een ander verhaal, daarvan eten we sowieso te weinig, dus alle extra inspiratie is altijd welkom. En inspiratie is er genoeg, in 373 pagina’s recepten. Da’s een hoop, voor nog geen 17 eurootjes.
Steenvruchten
Het boek is onderverdeeld in twee helften: eerst fruit, dan groente. Het fruit is weer verder onderverdeeld in citrusfruit, hard fruit (appel, peer, granaatappel, rabarber), zacht fruit (aardbei, framboos, druif etc), steenvruchten (zo noemen wij ze zelden, maar dat zijn bijvoorbeeld abrikoos, perzik en kers) en tropisch fruit (de rest). De groenten hebben een soortgelijke subverdeling in soorten.
Barbados
Bij elke soort fruit of groente eerst wat algemene info: wat is het, hoe groeit het, hoe komen we eraan (leuke weetjes à la ‘de grapefruit is 300 jaar geleden ontdekt op Barbados’). Daarna onder het kopje ‘Kopen en bewaren’ praktische informatie wat betreft groeiseizoen, aanvoer (opvallend veel dingen zijn het hele jaar verkrijgbaar), aankooptips (hoe moeten ze eruit zien, waar moet je op letten bij het kopen) en bewaartrips (in de koelkast of niet? En hoe lang maximaal?).
Geen lambada
Vervolgens komt nog het onderdeel ‘Bereiding’met hoe je het spul schoonmaakt en prepareert. En als het meezit is er ook een kopje ‘Variëteiten’ met namen van rassen, maar daar was kennelijk niet altijd plek voor (of kennis over?). Zo staan bij de druiven wel de Thomson, Flame, Red Globe en de Muskaat, maar bij Aardbeien geen woord over de Lambada, Polka of Honeoye.
Groene, geen witte
Van de boysenbes had ik zelfs nog nooit gehoord: ze zien eruit als langwerpige bramen, ruiken naar frambozen en hebben de dieppararsse kleur van de (mij ook al onbekende) loganbes. Dat het een uit het Engels vertaald boek betreft, kun je bijvoorbeeld zien aan het onderdeel Asperges. Alleen Nederlanders gaan bij asperges voetstoots uit van witte, maar hier worden groene bedoeld, de witte schitteren door afwezigheid. Maar ondanks de recepten voor pies en trifle en strawberry curd staan er talloze gerechten in van over de hele wereld, van fattoush tot caponata, van shitakewontons tot thom kha gai. Elke groente- of fruitsoort krijgt minstens twee recepten, als het even kan voorzien van een paginagrote foto.
Vers op je bord, uitgeverij Terra, ISBN 9789089891990, € 16,95