Door het warme weer zijn de aardbeien zo snel rijp, dat de kwekers ze niet meer kwijtraken aan de winkels. Of die arme plantjes worden verwoest door onverwacht optredende noodweer. Altijd wat. Maar wij consumenten kunnen helpen hoor. Hoe? Door veel aardbeien te eten. Veel meer dan we nu doen. Vergeet niet: straks is het seizoen onherroepelijk voorbij, en hebben we spijt als haren op ons hoofd dat we niet meer aardbeien gegeten hebben. Nu kan het nog!
Tijdens zo’n hoosbui vond ik het nodig om mijn voorraadkast eens uit te mesten en ineens kwam ik een zakje jamsuiker tegen uit Frankrijk. Om supersnel jam mee te maken, zonder koken. 200 gram aardbeien pureren met de inhoud van dit zakje (ook 200 gram) en dan in een potje doen. Dat was alles. Gelukkig was ik ook in een pureerfase met mijn geleende Philips Robus staafmixer, dus dat kwam mooi uit. In 3 minuten was ik klaar! Het uitzoeken en afwassen van een leuk potje koste nog de meeste tijd.
Bij het eerste hapje proefde ik nog duidelijk de suikerkristallen, maar de volgende ochtend aan de ontbijttafel bleek het mirakel: echte jamstructuur, maar dan wel met een overweldigende fruitsmaak. Zo fris, zo fruitig! Wel een tikje aan de zoete kant, ik had misschien best meer aardbeien kunnen nemen. Deze jam is slechts 2 weken houdbaar, maar dat is geen probleem; hij is zo lekker dat het een wonder zou zijn als hij de 2 weken überhaupt haalt.
Hamvraag blijft natuurlijk of je dit niet ook gewoon met gewone suiker kunt doen? Volgens het ingrediëntenlijstje zit er behalve suiker ook citroenzuur, plantaardige olie en carrageen in. Dat laatste is een soort geleermiddel, dus dat zal de oorzaak wel zijn dat hij zo jammig proeft ondanks dat je de vruchten niet gekookt hebt. Maar in het gifgidsje staat carrageen gerangschikt onder ‘oranje’, bovendien voorzien van de opmerking ‘pas op’. Hmm, da’s nou toch jammer.