Tja, een kookboek over bagels getiteld Bagels. ‘Uit New York’, staat erbij plus ‘en ook nog een paar donuts’. Amerikanen hebben wat met ronde broodjes met een gat erin. Het is niet anders. De Amerikaan Marc Grossman komt uit New York, waar bagels op elke straathoek vrij verkrijgbaar zijn. Dat ging hij pas missen toen hij naar Parijs verhuisde. In plaats van zich logischerwijze te storten op de geneugtes van de Franse keuken en die uit zijn home town te vergeten, kreeg hij heimwee naar de echte bagel. Die hij uit arren moede toen maar zelf ging bakken en daar bleek hij vervolgens tijden zoet mee. Ja, zo ontstaan obsessies. En wie kan hem dat kwalijk nemen? Hebben Nederlanders in den vreemde ook niet een hardnekkig verlangen naar stroopwafels en hagelslag?
Flagel en bialy
Enfin, terug naar de bagels. Ik dacht altijd dat ze bolletjes deeg maakten en daar een gat in prikten, maar nee. Je hoort er worstjes van te maken en die op te rollen en goed aan elkaar te plakken. Weet ik sinds dit boek. Ik kende alleen witte en bruine bagels, en die met sesam en maanzaad, maar er blijken veel meer soorten te zijn, nooit geweten. Hij kan van maïsmeel, met zongedroogde tomaten. De pumpernickel oogt bijna zwart, die met rozijnen en kaneel een beetje eng. En soms hebben ze eigen namen, zoals de flagel of de bialy. De bagels zelf worden genummerd, van 1 tot en met 10, maar het boek kent verder geen paginacijfers en ook al geen index. Erg onhandig.
13 fases
Met een donut zul je mij nooit aantreffen, maar een bagel lust ik best op z’n tijd. Alleen, om ze nou zelf te gaan bakken? Dat gaat mij wat ver. Al was het maar omdat het zo omslachtig is. Het boek legt het overigens keurig stap voor stap uit, in wel 13 fases. Deeg kneden, bagels vormen, laten rijzen, eerst pocheren in kokend water en dan bakken in de oven. Pfff. Much ado about nothing? Maar misschien weet ik niet wat ik mis omdat ik nog nooit een echte New Yorkse bagel heb geproefd. Enfin. Doe mij maar een croissantje.
Morgen een bagel-beleg-recept uit het boek.
Marc Grossman, Bagels uit New York, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012962, € 9,95