De Michelingids heeft in Oostenrijk nooit echt voet aan de grond gekregen, waarschijnlijk omdat de concurrerende gids van Gault Millau al heer en meester is. Die gids werkt niet met sterren, maar met koksmutsen. Het duurde dan ook even voor ik doorhad wat ze in Oostenrijk in hemelsnaam bedoelen met een ‘Haubenrestaurant’, een term die te pas en te onpas opduikt, maar dat staat voor een restaurant met een koksmuts. Een restaurant die in de gids genoemd wordt dus. En laat nou net Salzburgerland de hoogste Haubendichtheid hebben van het hele land. Maar ook zonder mutsje zijn er genoeg lekkere eetplekken. Drie restauranttips voor in Salzburg:
Carpe diem
Een restaurant in Jugendstil met fraaie houten bankjes waar ze fingerfood serveren in ijshoorntjes. Ja heus, de kok kreeg zijn inspiratie ooit met een gelato in de hand op een Italiaans strand. De hartige hoorntjes – cones, noemen ze ze zelf – worden gemaakt van bijvoorbeeld wortel, aardappel of polenta en zijn gevuld met diverse combinaties. In totaal gaan er intussen 1800 cones per dag doorheen. Soms is het wat onhandig eten, maar ach, dat kliederige hoort bij fingerfood. En het ziet er reuze feestelijk uit.
Carpe diem finest fingerfood
Getreidegasse 50
Salzburg
M32
Een restaurant naast het museum voor moderne kunst, bovenop een berg van waaraf je een fabuleus uitzicht hebt over Salzburg. Zowel vanaf het riante terras als vanuit het kleurig ingerichte restaurant vol hertengeweien aan het plafond. Geen paniek: geen geklauter de berg op, er gaat gewoon een lift vanuit het centrum van de stad omhoog. De echte Oostenrijkse keuken, waarbij chef Tony Fritzenweiner een voorliefde heeft voor vis. Leuk voor een lange lunch, vooral op vrijdagmiddag want dan gaan om 3 uur alle kerkklokken van Salzburg luiden, om aan te geven dat het weekend begonnen is.
M32
Mönchberg 32
Salzburg
Scio’s
Een soort Franse bistro, gespecialiseerd in alles wat bijzonder is, althans voor Salzburgse begrippen. Zo is het het enige restaurant in de hele stad dat altijd oesters in huis heeft, nou ja, in het seizoen dan. Maar ook echte Oostenrijkse Gulash, wijngaardslakken, blini en vergeten specialiteiten uit de tijd van Mozart. Zoals de Venusborstjes. Fans van de film Amadeus moeten ze herkennen: de bonbonnetjes waarmee Salieri probeert Constanze, de vrouw van Mozart te verleiden. En daar drink je een Uhudler-Frizzante bij, een rode wijn die ze zelf Weinecco noemen, een soort kruising tussen wijn en prosecco gemaakt van een ‘oude’ druif die naar men denkt wijn oplevert zoals die in de tijd van Mozart gedronken werd. Bijzonder: er zit al een eetlokaal op deze plek sinds 1838. Let ook op de antieke muntentafel links bij binnenkomst, die komt nog uit het geboortehuis van Wolfgang.
Scio’s Specereyen
Sigmund-Haffner-Gasse 16
Salzburg