Vandaag een recept uit het gisteren besproken Reiskookboek Frankrijk. We gaan ervoor naar de Auvergne, u weet wel, van de bourriole, de garbouillau, de pounti, de falette en de truffade. Wat dat allemaal is? Dat staat dan weer in het Culinair reiswoordenboek Frans. Geen toelichting behoeven waarschijnlijk de lentilles vertes du Puy, oftewel de Puy-linzen. Donkergroene linzen waar menig topkok intussen voor gevallen is, en terecht.
Maar vandaag geen recept met linzen. De auvergne zit ook boordevol kaas, blauwe kaas, zoals de beroemde Roquefort. Onbekender, maar zeker zo blauw, en hoogst lokaal is de Bleu d’Auvergne. Vandaag dus een Salade auvergnate, met Bleu d’Auvergne. Maar vooruit, als de Nederlandse kaasboer die niet heeft, mag ook een andere blauwe kaas. In 10 minuten staat ‘ie op tafel.
Nodig voor 4 personen:
1 krop krulandijvie (frisée)
2 koude gekookte aardappelen, in blokjes
2 plakken (Franse dikte: 2 à 3 mm) rauwe ham, in kleine stukjes
150 g Bleu d’Auvergne, verkruimeld
vinaigrette
Was en droog de sla, doe deze op de borden en leg er de andere ingrediënten op.
Heus, dat is het hele recept dat in het boek staat. Hoe makkelijk wil je het hebben! Toch voor de zekerheid ook maar even de bereidingswijze van de vinaigrette uit hetzelfde boek erbij, want kant en klare slasaus uit een flesje, da’s een aanfluiting.
Vinaigrette: 2 eetl azijn, 1 eetl water, 1 theel (of meer) gladde mosterd, snuf zout, 8 eetl olie. Kloppen met een vork of garde in een kommetje of (de Hollandse methode) schudden in een jampotje.
Dit recept komt uit het Reiskookboek Frankrijk, lees hier de recensie.