Nu alle ingrediënten (tekst, foto’s, illustraties) voor mijn nieuwe kookboek Koken met Karin: Zónder pakjes & zakjes gereed zijn, mag vormgeefster Freddy Vermeulen aan de slag. Die had helemaal in het begin al een ontwerp gemaakt (zie aflevering vier van dit feuilleton), maar nu is het moment aangebroken om concreet alle 144 pagina’s van het boek in te gaan vullen.
Ik heb zelf alvast nagedacht over een logische volgorde van hoofdstukken en recepten en dat in een overzichtje gegoten, in vakjargon ‘de plank’. Nog een overblijfsel uit de tijd dat ik tijdschriften maakte, en ik vind het nog steeds erg handig.
Freddy en ik maken samen een eerste keuze uit de gemaakte receptfoto’s, zodat er een mooie afwisseling ontstaat. Niet altijd een bordje van voren gefotografeerd, maar ook eens van opzij of van boven. Soms met een lepel erbij, of een glaasje erachter. En doen we een foto met een, twee of vier chocoladetoetjes?
De tekst blijkt gelukkig al redelijk op maat te zijn, slechts hier en daar moet er wat ingekort worden zodat het net mooier ‘past’ op de pagina. Al snel blijken de ingrediëntenlijstjes bij de pakjes soms veel te lang te zijn. Inkorten is hier niet echt een optie, ik wil juist laten zien hoe schrikbarend veel ingrediënten er soms in kant-en-klaarproducten zitten. Maar gelukkig dient zich een oplossing aan: de ingrediënten die niet meer in de colom passen worden geteld en samengevat als : … plus nog 23 andere ingrediënten’. Of in het ergste geval zelfs 56 ingrediënten (heus!)
Omdat kookboeken ook bedoeld zijn om te lezen, heeft elk hoofdstuk een bijpassende column gekregen. Om ze duidelijk te onderscheiden van de receptpagina’s krijgen ze van Freddy een speciale letter en zwierige aanhalingstekens. Plus een illustratie natuurlijk. ‘Op rechts’, want alle receptfoto’s staan ‘op links’. Je ziet, werkelijk overal wordt over nagedacht.
Na een paar keer alle 144 pagina’s in pdf-vorm heen en weer sturen en nog wat correcties doorvoeren gaat het geheel richting uitgeverij. Die gaan er ook nog eens met een loepje doorheen en bovendien gaat een corrector ten overvloede de d’s en t’s nog eens dubbelchecken. Nu alle pagina’s een vaste plek hebben gekregen, kan er ook een register gemaakt worden, zodat je straks handig recepten kunt terugzoeken.
Nog even, en het boek kan naar de drukker! Dat mag ook wel, want begin september moet ‘ie in de winkel liggen. Lees hoe het verder gaat in de volgende aflevering.
Lees hier de eerdere afleveringen van dit antipakjeskookboekfeuilleton: 1 (hoe het begon), 2 (de cover), 3 (op de foto), 4 (het proefhoofdstuk), 5 (het veldwerk), 6 (de recepten), 7 (de proefkonijnen), 8 (de fotoshoot), 9 (het ingeleverde manuscript) en 10 (de illustraties).