Vandaag een recept voor een hapje uit het nieuwe Hollandse tapasboek Hapas, waar ik gisteren over schreef. ‘Speculaaskruiden is een typisch Nederlandse mix van specerijen. De samenstelling hangt af van de maker. In het mengsel gaat vrijwel altijd kaneel, witte peper, korianderzaad, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom, vaak ook gemberpoeder en anijszaad. Soms staat er koekkruidenop het etiket, dat is (bijna) hetzelfde.’
Hoezo is het nu geen tijd voor speculaaskruiden? We gaan het gewoon doen!
Nodig voor 8 personen:
8 kipfilethaasjes
½ tl speculaaskruiden
4 el olie
1 rode peper
Plus:
8 spiesjes of satéstokjes
Grillpan
1. Schep de kipfilethaasjes in een kom om met de speculaaskruiden, zout, peper en de helft van de olie. Laat kort marineren.
2. Halveer de rode peper in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snij de peperhelften in dunne repen en vervolgens in piepkleine blokjes. Roer ze in een kommetje door de rest van de olie.
3. Steek de kipfilethaasjes aan de spiesjes. Verhit een grillpan op halfhoog vuur. Rooster de kip 3-4 minuten, tot het vlees loslaat van de ribbels van de grillpan. Draai de sateetjes om en gril nog 2-3 minuten tot de kip volledig gaar is.
4. Leg de spiesjes op een warme schaal en druppel de peperolie erover. Serveer direct.
Variatie:
Met kerriepoeder in plaats van speculaaskruiden krijg je Indonesische spiesjes.
Dit is zoals gezegd een recept uit het nieuwe kookboek Hapas – Tapas met een Hollandse twist. Lees hier mijn recensie.