Het belangrijkste van een kookboek zijn uiteraard de recepten. Daar staat of valt alles mee. Voor mijn nieuwe boek Koken met Karin: Zónder pakjes & zakjes moest ik dus flink aan de slag. Nu heb ik in de loop der tijd natuurlijk al een hoop recepten verzameld. Ik eet tenslotte elke dag, dus inspiratie genoeg. Altijd ben ik wel gerechten aan het uitproberen of aan het verbeteren. En ik schrijf alles op in een steeds verder uitdijende voorraad aantekeningenboekjes.
Sudderen
Niet elk recept dat ik bedenk is meteen bruikbaar voor publicatie. Dan blijven ze gewoon even sudderen in het opschrijfboekje tot ik ze wél ergens kan inzetten. Bijvoorbeeld op mijn website, in mijn scheurkalender, in mijn rubriek in Trouw of in het Hoe Overleef Ik magazine of voor mijn diverse opdrachtgevers van sponsored magazines tot supermarkttijdschriften. En niet te vergeten mijn eerstvolgende kookboek.
Bloemkool
Andersom is het ook zo dat er al kokend en testend voor dit antipakjesboek soms ook gerechten uitrollen die niet passen in dit thema. Zo heb ik laatst na drie keer uitproberen echt het ultieme recept weten samen te stellen voor kruidige bloemkoolsouffleetjes. Zo goddelijk lekker, én makkelijk! Maar ik zie niet hoe ik die in dit boek kan krijgen. In dit boek neem ik kant-en-klaargerechten als uitgangspunt, en er bestaan bij mijn weten geen pakjes of blikjes of diepvriesversies van kant-en-klare bloemkoolsouffleetjes.
Bovendrijven
Waarom maakte ik ze dan eigenlijk? Dat had ik toch van tevoren kunnen bedenken? Jazeker, maar ik had nog wat bloemkool liggen, en die moest op. Dus dan verzin je eens wat. De souffleetjes blijven voorlopig dus nog even ondergronds. Maar ze komen vast wel weer een keer bovendrijven, dat weet ik zeker. Het is net als met koken: nooit ingrediënten weggooien, overal kun je altijd nog wel wat van maken.
En wat doen we met recepten? Proefkoken, voor proefkonijnen. Je leest erover in aflevering 7 van dit feuilleton.
Lees hier de eerdere afleveringen van dit antipakjeskookboekfeuilleton: 1 (hoe het begon), 2 (de cover), 3 (op de foto), 4 (het proefhoofdstuk), 5 (het veldwerk).