Soms kan ik zo blij worden van een kookboek. Zoals deze: Geweldige groente. En dat is niets teveel gezegd. Een boek waar je na een lange, koude, witte, glibberige winter echt op zat te wachten. Het zal ook allemaal heus wel heel gezond zijn, die groente, maar wat vooral opvalt is dat je er zo’n trek van krijgt. Hier geen sufgekookte andijvie, hoewel auteur Annie Bell in haar voorwoord wat fijne gruwelverhalen uit de oude doos oplepelt. Inclusief de herinnering aan de tijd dat olijfolie slechts in kleine flesjes te koop was bij de drogist. Dat waren nog eens tijden! Ook ik herinner me van vroeger thuis één en hetzelfde minuscuul blikje olijfolie wat mijn ganse jeugd in het keukenkastje heeft staan te verstoffen. Ach ja, niet alles was vroeger beter.
Granen = groente?
Een compleet vegetarisch kookboek is het overigens niet, want er komt wel af en toe vlees in voor, maar dat mag geen naam hebben. Trouwens, wat is precies groente? Wij zijn het enige land waar aardappels steevast een aparte categorie vormen, náást de groente. Dat is in dit boek niet het geval, aardappels hebben gewoon hun eigen hoofdstuk, midden tussen de worteltjes en de prei. Ook is er verrassend genoeg een hoofdstuk over granen (spelt, parelgort, quinoa en dergelijke). Dat zou ik nou toch ook geen groente noemen, maar granen groeien uit gras, dus tja, dat zal het dan wel wezen.
Radijsje
De auteur heeft overduidelijk iets met salades, want die zijn ruim vertegenwoordigd. Overigens is er een hoofdstuk ‘Salades’ maar ook eentje dat ‘Kleine salades’ heet, salades voor bij een hoofdgerecht. Inhoudelijk is het verschil niet altijd even duidelijk. Oja, en dan hebben we ook nog de ‘Groene salades’, die – het zal niemand verbazen – vooral groen zijn, al mag er best af en toe een tomaat of radijsje doorheen.
Paprika met perzik
Het boek telt een stuk of 100 recepten, “met bekende en onbekende groente”, zegt de achterflap, maar behalve de cavolo nero kwam ik niets onbekends tegen. Of het moeten die ongroenteachtige granen zijn. Veel salades dus, maar ook hartige taarten, pizzaatjes en soepen. Bijzonder hoor, een boek waarbij je elk recept wel wilt gaan maken, want werkelijk elke pagina oogt lekker en nodigt uit om meteen aan de slag te gaan. De foto’s zijn fris, vers, kleurig en glanzend. Alleen de combinatie groene paprika met perzik, hmm, die sla ik maar even over. Verder is het gelukkig vergeefs zoeken naar bloemkool met een papje en schittert ook de zuurkool godlof door afwezigheid.
Annie Bell, Geweldige groente, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012764, € 19,90