De Indiase keuken en ik, wij kennen elkaar niet zo goed. Da’s geen onwil, maar andere keukens bleken urgenter, dus het is er gewoon nog niet zo van gekomen. Passieve kennis is er al enigszins, dankzij al die Engelse kookboeken en kookprogramma’s waarin alsmaar curry-in-a-hurry en biryani’s en vindaloo voorbijkomen. Dus het kwam wel goed uit dat de firma Patak’s mij bij monde van de lovely kleindochter Anjali Patak herself uitnodigde voor een kookworkshop. Wacht even, Koken met Karin aan de potjes? Jazeker, af en toe moet je jezelf even bijscholen om vervolgens beter te kunnen oordelen.
Tikka masala
Er stonden hoopgevende bakjes specerijen klaar, maar die bleken vooral voor de gezelligheid, want er diende natuurlijk gewerkt te worden met de potjes van Patak’s. Vooral de tikka masala pasta. Die blijkt ook voor onverwachte doeleinden geschikt, zoals groenten en halloumi ermee insmeren en die vervolgens bakken in de pan voor een salade met een olie-citroen-komijndressing. Kijk, dat had ik nou nooit verzonnen. En erg lekker.
Mangorecept
Maar als recept van vandaag kies ik toch voor de verrassende mangosalade, waar geen potje aan te pas komt, maar wel kardemompeulen, mijn favoriete specerij. Ik heb de hoeveelheden iets aangepast na de persoonlijke ervaringen van gisteren, want de siroop die eroverheen gaat moet flink geurig en kruidig zijn. Even voor de zekerheid: het is een toetje.
Nodig voor 4 personen:
2 grote rijpe mango’s
10 verse muntblaadjes
50 gram bruine basterdsuiker
3 flinke eetlepels water
5 groene kardemonpeulen
sap van een halve limoen
snufje chilivlokken
Schil de mango’s, snij ze in mooie dunne partjes en leg die zo decoratief mogelijk op een groot bord. Doe suiker en water in een steelpan en laat op laag vuur een minuut of vijf staan tot het een bruine siroop is geworden, niet te dik, voeg anders nog een lepeltje water toe. Breek de kardemompeulen open en voeg in z’n geheel toe, met de fijngehakte muntblaadjes, limoensap en het snufje chilivlokken. Breng aan de kook en laat lekker een paar minuten even pruttelen op laag vuur zodat de smaken goed vrijkomen. Proef! Laat afkoelen. Vis de kardemompeulen eruit en sprenkel de siroop over de mango heen. Lekker zo of met yoghurt of ijs.