Het was nog lastig kiezen uit dat enorme kookboek Uit de oven van Rachel Allen waar ik gisteren over schreef, maar ik koos voor een uitdaging: pindakaasblondies. Ik hou namelijk niet van pindakaas. Ik probeer het af en toe weer, maar de verhemelteplakkerige eigenschap van pindakaas staat liefde, laat staan genegenheid in de weg. Pindasaus en pindasoep daarentegen vind ik wél lekker. Dus dan zou het met pindakaasblondies toch ook moeten lukken? Living on the edge, ik ga het gewoon proberen. En oja, blondies zijn brownies maar dan met witte chocola.
Nodig voor 12 kleine blokjes:
125 g bloem
1 tl bakpoeder
100 g zachte boter
150 g pindakaas met stukjes noot
175 g lichtbruine basterdsuiker
1 ei, losgeklopt
1 tl vanille-extract
75 g witte chocola, fijngehakt.
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een vierkante vorm van ongeveer 20 x 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en zet opzij.
3. Klop de boter en de pindakaas in een mengkom met de handmixer (of in een keukenmachine) zacht en romig. Voeg de suiker, ei en vanille toe en klop alles goed door elkaar. Meng de bloem en de gehakte witte chocola erdoor tot het een goed gemengd deeg is.
4. Verdeel het deeg in de voorbereide vorm en bak de koek 25-30 minuten tot hij goudbruin en in het midden bijna stevig is. Laat de koek in de vorm afkoelen, stort hem eruit en snijd hem in blokjes.
Volgens Rachel Allen zijn ze erg lekker om zo te eten, “maar met roomijs zijn ze pas echt verdorven!”
Dit recept komt uit het boek Uit de oven (uitgeverij Fontaine), lees hier mijn recensie.