Rachel Allen begrijpt mij. Ik hou namelijk van ovens. En dat is een understatement. Ik kan niet leven zonder oven. Het is mij een raadsel hoe mensen kunnen kiezen voor een inbouwkeuken met slechts zo’n armetierig klein designerig combi-oventje, waar niet eens een behoorlijke lasagnaschaal inpast. Laat staan een hele kip én een bakplaat vol knapperige aardappels. Misschien daarom dat ik niks heb met kamperen. Een tent met oven ben ik althans nog nooit tegengekomen. Ik droom van het Grote Koken met Karin Ovenboek, maar goed, dat duurt nog even, eerst nog een ander boek afmaken.
Dolly Parton
Zojuist verscheen een kersvers ovenboek van Rachel Allen. Ik kende deze Engelse, pardon, Ierse kookboekenschrijfster niet, die kennelijk ook tv-kok is (“heeft alles in zich om de nieuwe Nigella te worden”), maar met een boek getiteld Uit de oven heb je aan mij een goeie. Now we’re talking! Het begint met zoete hapjes. Lees: veel koekjes. Daarna komen de taarten, zoals de omgekeerde cranberrytaart die Nigella ook heeft in haar Hoe word ik een goddelijke huisvrouw, maar die bij mij pas na zes keer (en diverse eigen aanpassingen) lukte. En ach, kijk nou toch, een Hollandse appelcake! Ook leuk, de Fluwelige rode taart (“de Dolly Parton onder de taarten” – dan ben je toch al verkocht? Ook al blijkt dat rood bij nader inzien van kleurstof te komen?)
Croque en bouche
En dan moet het hoofdstuk ‘Feestelijke gelegenheden’ zelfs nog komen. Aldaar een ‘Croque en bouche’ (volgens mij noemen zelfs Fransen dat een ‘Croquembouche’, hoewel ze het nog liever over een ‘pièce montée’ hebben). Of de intrigerende Darina’s Simneltaart. Twee volle pagina’s uitleg, een ingrediëntenlijst waar je u tegen zegt, en dan toch geen foto. Jammer, want ik had wel willen zien hoe die balletjes eruit zien die de apostelen moeten voorstellen. Slechts 11, geen 12, want verrader Judas mocht niet meedoen. Oh wacht, ik had het gemberkoekhuis nog niet gezien: vier pagina’s beschrijving, inclusief een tekenpatroon voor het huis. Niet iets om op een maandagavond in elkaar te flansen, maar wel om de volledige vakantie met het hele gezin mee zoet te wezen.
Schattige biggetjes
Veel ontbijtspul, van bagels tot brioche en croissantjes. En brood natuurlijk, van focaccia tot knäckebröd en werkelijk alles daartussen. Tussen de hoofdstukken door ook hier en daar hartige gerechten (waarom staan die niet handig bij elkaar trouwens?), van varkensvleespastei (foto erbij van Rachel met – dan nog levende – schattige biggetjes…) tot kaasfondue uit een pompoen. Van de onvermijdelijke kip uit de oven tot gegrilde venusschelpen. “Eet buiten om er optimaal van te genieten”. Zucht.
Bloemetjes suikeren
Achterin nog een speciaal klantvriendelijk hoofdstuk met algemene technieken (soms inclusief stap-voor-stapfoto’s) van brooddeeg kneden tot taarten vlechten, van bloemetjes suikeren tot citrusschillen confijten. Er hadden van mij vanwege de balans wat meer hartige gerechten in het boek gemogen, maar verder zou ik zeggen: zet die oven maar vast aan. Voorlopig ben je met dit boek onder de pannen. Morgen een recept uit het boek!
Rachel Allen, Uit de oven, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563049, € 24,95