Zucht. Bij Nederlandse kooktelevisiemakers heerst het hardnekkige idee dat een kookprogramma niet geslaagd is zonder BN’ers. Liefst zo veel mogelijk. Desnoods zo obscuur mogelijk. Want amusement is immers belangrijker dan koken. Dat doen we namelijk toch liever niet, gezien de 4 miljoen kant-en-klaarmaaltijden die dagelijks over de toonbank gaan. Over de kook van RTL 5 gaat nog een stapje verder: dat schakelt nu zelfs familieleden van BN’ers in. Diepe zucht.
Verspilde talenten
Ik schreef al eerder over dit programma waarin chefkok Robert Kranenborg zijn immense kennis en kunde diende te verspillen aan ongetwijfeld goedbedoelende amateurkoks die gespeend van elk talent met z’n vijven restaurantje proberen te spelen, in dit alles bijgestaan door zijn dochter Priscilla. Maar kennelijk was het programma toch dermate succesvol dat er behoefte ontstond aan een vervolg.
Dolle boel
Alleen is nu wederom niet gekozen voor een aanpak waarbij koken of deskundigheid centraal staat, maar voor BN-gedoe met de zoon van volkszanger René Froger, de zoon van acteur Jeroen Krabbé (niet Martijn, die kan nota bene echt goed koken, maar zijn broer Jakob), de vader van acteur Egbert-Jan Weeber, de zoon van Idols-jurylid Eric van Tijn en de schoonzus (de echte familie raakte kennelijk op?) van televisiepresentator Eddy Zoëy. Genoemde BN’ers komen zelf natuurlijk ook langs om een vorkje mee te prikken, dus ach, ach, dat wordt vast een dolle boel!
Oneetbaar
Van iemand die er onlangs een avond was gaan eten hoorde ik smeuïge verhalen over hoe bar en boos het was. Met ronduit oneetbare en in één geval zelfs aangebrande gerechten waar chef Kranenborg zijn gasten nota bene voor waarschuwde (maar die kennelijk wel opgediend mogen worden??). Tja, amusement, het blijft een vak apart. Intussen kijken de échte kookliefhebbers gewoon lekker naar Masterchef bij de BBC of naar het bijzonder aanbevelenswaardige In de keuken, op dinsdag bij de Belgen.
Over de Kook, vanaf vandaag elke werkdag van 19.20-20.00 uur, RTL5