Dezer dagen kunnen we weer uitgebreid genieten van de van oorsprong Australische chefkok John Torode als jurylid bij het Britse kookprogramma Masterchef, maar tussen de opnames door schrijft hij ook boeken. Vorig jaar verscheen Rund, zojuist werd ik verblijd met Kip. 256 pagina’s met meer dan 130 kiprecepten?! Dat willen we wel eens zien. Maar de kip heeft gezelschap gekregen, ook ‘talloze eetbare vogels’ komen aan de beurt, wat in het boek steeds met een mooie illustratie terugkomt van een rijtje vleugelbeestjes.
Toktok
Sowieso is het weer een mooi vormgegeven boek. Eentje waarbij je bij het openslaan al in de lach schiet – en hoe vaak heb je dat nou met een kookboek? – door de schutbladeren met koeieletters TOKTOK. Hier alleen geen uitklapposter om het boek heen met alle anatomische onderdelen, zoals bij Rund. Hoewel daar nogal wat kritiek opkwam, omdat de Britse snijwijze nogal afwijkt van de Nederlandse. Dat zal je met een kip niet zo snel hebben.
Vogelemancipatie
In het boek zelf komt het in stukken snijden van een kip stap voor stap in beeld. Plus uitleg over de specifieke kenmerken van kip, eend, gans, sneeuwhoen (eerlijk zeggen, wie had daar ooit van gehoord?), parelhoen, patrijs, fazant, duif, kwartel en kalkoen. Uiterlijk, bekende rassen smaakverschil tam/wild en man/vrouw. En wat blijkt, de vrouwtjes zijn steevast lekkerder, vleziger danwel makkelijker klaar te maken en aan te snijden. Kijk eens aan, een stukje vogelemancipatie.
Gewone mensen
Torode adviseert vooral in te kopen bij de poelier, maar dan moet je die wel hebben natuurlijk. Hier in Nederland is het althans een uiterst uitstervend beroep. Hij noemt zijn boek nadrukkelijk geen restaurantkookboek maar ‘een boek voor gewone mensen’. Maar toch zijn net als bij Rund de hoeveelheden zeer verschillend, en vaak enorm. Waarom is de kippencrèmesoep voor 4 en de Joegolsavische kippensoep voor 8? Dat een beetje kalkoen al snel voor 8 personen is, dat begrijp ik, maar waarom is de Kip Kiev (met kipfilet) voor 2 en de Griekse kip (met kippendijen) voor 12?
Toetje
12 soorten kippensoep, 8 soorten kipkebabs, 8 ideeën voor kipfilet – variatie genoeg. En dan moeten de parelhoenen, kwartels, patrijzen en dergelijke nog komen. Veel minder courant op onze dinertafels (zeker thuis), dus een fijne uitdaging voor de avontuurlijke thuiskok. Ook het grotere (kerst?)werk wordt niet geschuwd met 8 mogelijke vullingen voor kalkoen. Ik heb er nu al zin in. Aan het eind van het boek geen toetjes met kip (gelukkig), maar wel een fijn hoofdstuk met confit, terrines en patés. En rillettes natuurlijk. Torode weet tenminste hoe je dat correct schrijft.
Morgen een kiprecept uit het boek, en wel: groene Thaise kipcurry!
John Torode, Kip, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789047511168, € 24,99
Lees hier de recensie van het eerder verschenen kookboek Rund.