Kookprogrammaliefhebbers konden de afgelopen maanden genieten van de Vlaamse kok Jeroen Meus die op locatie de lievelingsgerechten van allerlei beroemdheden ging nakoken. Smultelevisie. En zojuist is het bijbehorende boek verschenen, eveneens getiteld Plat Préféré. Het boek volgt letterlijk de televisieafleveringen, al mis ik er wel een paar, zoals New York met Frank Sinatra. Kennelijk kwamen ze in de knel met de productietijd?
Van Dalí tot Callas
Elk hoofdstukje begint met een korte bio van de beroemdheid in kwestie. Van Salvador Dalí tot Louis de Funès, van Toon Hermans tot Maria Callas, bien étonnés de se trouver ensemble, inderdaad. Veel leesvoer gaat over de ontstaansgeschiedenis van het programma, het filmen en het onderweg zijn. En een verslag van de zoektocht naar ingrediënten en de perfecte bereidingswijze, of het nu gaat om frieten of langoesten. Pas op bladzijde 22 vinden we het eerste recept. De recepten zijn, zoals te verwachten met die verschillende hoofdpersonen, nogal divers. En ah, gelukkig, er staan garnalenkroketten in!
Walgelijk en poepchique
Het is een persoonlijk boek geworden in dagboekvorm, met veel ontboezemingen (patatje oorlog proeven: “Is me dat even walgelijk!” – waar hij uiteraard groot gelijk in heeft…) en kreten als ‘Het is er poepchique’. In de aflevering over Bruce Lee had ik er niets van gemerkt, maar in het boek bekent Jeroen dat die rare cocktail van de Hong Kong chef ‘niet zijn ding is’. En het item over de oestersaus hadden ze volgens hem beter niet kunnen draaien. Kijk, da’s nou toch leuk, al vraag ik me af of de niet-televisiekijkers hierop zitten te wachten. Die willen misschien gewoon een kookboek, zo eentje met zoveel mogelijk recepten? Die zijn er natuurlijk wel, zij het soms wel erg beknopt opgeschreven. Daarin zie je dat Jeroen Meus een echte chefkok is, die hebben aan een half woord genoeg, in tegenstelling tot de gemiddelde thuiskok.
Vliegtickets met suikerzakjes
Een boek vol mooie plaatjes met veel couleur locale. Het is ook letterlijk een plakboek geworden, vol vliegtickets en suikerzakjes. Alleen die wiebelige witte typemachineletters op gekleurde ondergrond leest niet echt lekker. Puntje van kritiek: het is een stinkboek! Is het de drukinkt of het papier? Bladeren is bijna onaangenaam vanwege de hardnekkige geur die opstijgt uit de pagina’s. Nou ja, dat trekt nog wel weg hoop ik. Al lezend realiseer ik me met grote spijt dat ik lang niet afleveringen gezien heb – een mens kan nu eenmaal niet altijd voor de buis zitten. De tweede serie is intussen afgelopen, ik hoop dat er een vervolg komt. De beroemdheden zijn toch nog niet op?
Morgen een truffelrecept à la Callas uit het boek!
Jeroen Meus, Plat Préféré, uitgeverij Lannoo, ISBN 9789020984804, € 29,95