Vorige week had ik juryvoorzitter zullen zijn bij een hapjeswedstrijd in het Gelderse Ellecom, ware het niet dat de combinatie sneeuw en snipverkouden roet in het eten gooide. Maar ook zonder mij zijn ze eruitgekomen, en niet alleen die van de winnaar, maar álle hapjes verschenen intussen in een kookboek, getiteld Het borrelt hier.
Razendsnel
Een bijzondere onderneming, want zowel boek als wedstrijd waren een privé-initiatief van actieve dorpsbewoners. Het boek is razendsnel tot stand gekomen maar oogt desalniettemin zeer professioneel. Waar officiële uitgeverijen trajecten hebben van vele maanden, was het hier verbijsterend snel geregeld: eind november werden alle bewoners van het pittoreske dorpje Ellecom uitgenodigd om een recept in te leveren. Zestig kooklustigen, van jong tot oud, gaven daar gevolg aan en lieten zich door fotografe Ingrid van Berkel in hun eigen keuken op de plaat leggen. Redactrices Mick Stomp en Bernadette Hakken gingen vervolgens aan de slag met de tekst, vormgeefster Regine Mateman deed de rest. En half januari was het boek gedrukt en wel.
Augurkje
Het is een fraai uitgevoerd, vrolijk stemmend boek geworden. Met letterlijk een kijkje in de keuken en een zeer gevarieerd aanbod aan hapjes. Van culinair verantwoord uit binnen- en buitenland tot idioot simpele Hollands glorie als het good old augurkje in een rolletje boterhamworst. Bij de presentatie van het boek werden ook de winnaars uitgeroepen in verschillende categorieën. De hoofdprijs ging naar Peter Verhoeff met zijn bietjeshapje, het recept vind je hier morgenochtend.
Bestellen
Het boek is voor 14,95 euro te koop op diverse verkooppunten in de regio, maar kan ook online besteld worden. Hier vind je alle adressen en bestelinfo.