Ik dacht dat we het dieptepunt wel bereikt hadden, qua vaderlandse kookprogramma’s, maar nee, het kan altijd erger. Toevallig hoorde ik vandaag pas voor het eerst van het programma De Verrassingschef op SBS 6, van Jeremy en Ellemieke Vermolen. Waar kennen we die ook alweer van? Juist van hun kookboek Zus & Zo. Jeremy is kok, zijn zus Ellemieke is presentatrice en vrouw van Sergio Herman, weet zo te zien niets van koken en wil dat ook graag zo houden. Terwijl broerlief in het programma iemand verrast op een etentje, gaat Ellemieke liever gaat in de winkel van de sponsor leuke interieurdingetjes uitzoeken.
Sokken met spinazie
Pff, is dit nou de moderne Nederlandse vrouw? In de aflevering van gisteren (online zijn ze allemaal na te zien) is Ellemieke bijvoorbeeld volop in de weer met kaarsen, waxinelichtjes en andere soorten lampjes. Tja. Ook veel geintjes en zogenaamd spontane en daardoor tenenkrommende een-tweetjes tussen broer en zus. Jeremy gaat sokken kopen op de markt van Enschede omdat hij koude voeten heeft, en als hij er toch is ook maar meteen spinazie, Ellemieke krijgt een rondleiding door het huis van ene Manon, waarbij vooral veel aandacht is voor het voegwerk in de badkamer. Wacht even, is dit soms een interieurprogramma?
Droom van elke vrouw
De aflevering is al halverwege als Jeremy eindelijk in de keuken staat. Zuslief gaat intussen maar weer eens shoppen, want een mens heeft immers nooit genoeg placemats, rieten mandjes of theeserviesjes in huis. Of een chocoladefontein. “Oh kijk nou fantastisch! Dit is toch de droom van elke vrouw!” kweelt Ellemieke. Geef mij maar Jeremy. Die vertelt dat je een beetje olie door de chocola moet doen, dan vloeit hij beter door de fontein. Kijk, daar heb je tenminste wat aan.
Aardbeien in de winter
Jeremy geeft tussendoor trouwens volop leuke kooktips. Over hoe je de steel van een artisjok verwijdert (niet snijden, maar op de rand van het aanrecht met een ferme duw eraf scheuren) en wat je kunt doen met spelt. Ook komt hij met een potje vadouvan op de proppen – heel hip tegenwoordig bij chefs, en vast niet verkrijgbaar op de markt van Enschede. Wel heel heel erg chefonwaardig trouwens om hartje winter gerechten te gaan maken met artisjokken en een toetje met godbetert verse aardbeien en frambozen, foei! Terwijl hij net op de markt wel zo leuk die pastinaken en bataten liet zien aan de kijkers. Kook daar dan mee!
Vier minuten
Enfin, ik zei het al, kookprogramma’s op de Nederlandse televisie, het blijft kommer en kwel. Alhoewel, is dit wel een kookprogramma? De aflevering duurt exact 24:37 minuten, en daarvan zijn er hooguit vier gewijd aan koken. De rest wordt besteed aan shoppen, babbeldebabbel, een rondleiding door het huis en heen en weer rijden om de nietsvermoedende proefkonijnen op te halen voor hun verrassingsdiner. Zucht.
De Verrassingschef, elke zondag om 16.30 uur bij SBS6.