Alweer een nieuw kookboek van Jamie Oliver? Hoe doet die man dat in godsvredesnaam? Vraagt u zich dat ook wel eens af? Hij reist over de hele aardbol, heeft overal projecten en restaurants om in de gaten te houden, is om de haverklap op televisie en heeft ook nog een vrouw en drie kinderen. En dan elk jaar een nieuw boek. Niet zomaar een boek, nee een DIK boek met VEEL recepten. Jamie’s Amerika is alweer zijn tiende. Zit hij ooit wel eens een avond te buizen op de bank? Daar lijkt het niet op. Alhoewel, nou heeft hij natuurlijk 125 assistenten. Jamie Oliver is namelijk niet meer een persoon, die gezellige jongen uit Essex, maar een megabedrijf met een karrevracht aan medewerkers. Gelooft u echt dat hij al die 120 recepten in het boek hoogstpersoonlijk verzonnen, drie keer geproefkookt en opgegeten heeft…?
Krokodillen
Jamie Oliver was altijd erg van Italië, maar wilde het nu eens aan de andere kant van de Atlantische Oceaan proberen. Wellicht omdat zijn wereldberoemdheid daar nog altijd niet is doorgedrongen? Eigenlijk was het bedoeld als een vakantie, staat in de inleiding te lezen. Even bezinnen en quality time met vrouw en dochters, maar zo te zien is dat er niet helemaal van gekomen. Of beter gezegd, helemaal niet. Overal in het vuistdikke boek zie je Jamie volop in de weer terwijl het gezin schittert door afwezigheid. De dames zaten kennelijk lekker ergens geparkeerd in een camper terwijl Jamie op krokodillen joeg, op stage ging bij de cowboys, een waterpijp rookte en taarten bakte met ex-bajesklanten. En geef ‘m eens ongelijk.
Cowboys
De eerste indruk is gek genoeg niet die van een heel Amerikaans boek is, met al die Egyptische, Peruaanse en Mexicaanse gerechten, maar goed, dat krijg je met een melting pot. Het is wel een buitengemeen mannelijk boek geworden, meer dan zijn vorige uitgaves. Lekker stoer, zowel in de prettig poespasloze recepten (al probeert hij regelmatig een fleurige salade tussen al dat vleesgeweld door te strooien) als in de vormgeving. Die is namelijk zoals altijd weer puik verzorgd, ook al zo lekker stoer op licht besmuikt papier met fraaie fotocollages en veel verschillende portretten van Amerikanen die hij onderweg tegenkwam.
Jambalaya
Jamie was niet geïnteresseerd in de geijkte dingen als American fastfood, maar wel in typisch regionale recepten, al dan niet homestyle. “Zodra je van de snelweg af gaat, vind je er overal echt geweldig goed eten.” Dat resulteerde in recepten als jambalaya, gumbo, chipotle-popcorn, kip op een bierblik, chili en pecantaart met bourbon, maar – ach, vooruit – ook wat bekender spul als BBQ ribs, hamburgers, macaroni met kaas en zelfs een waldorfsalade. De bijbehorende televisieserie komt naar verluidt volgend jaar op televisie in Nederland.
Jamie Oliver, Jamie’s Amerika, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021546810, € 34,95