Sinterklaas is vertrokken, ruim baan voor de kerstmagazines. Ook onze twee nationale foodglossy’s hebben zich weer uitgeput in hun jaarlijkse feestnummer. De twee aartsrivalen laten zich dit keer van hun extreemste kant zien: Elle Eten is in het pikzwart, Delicious in het sneeuwwit. Veel scherper kun je de tegenstelling niet hebben, lijkt me. Ook inhoudelijk is het smullen van de verschillen.
Zwierige letters
Delicious leeft zich uit op het fijne kerstgevoel, waarbij vooral de eigen redacteuren uitgebreid in beeld en aan het woord komen, in weliswaar gezellige, maar moeilijk leesbare zwierige ‘handgeschreven’ letters. Ook de aanpak is verschillend. Delicious is meer down to earth, met toegankelijke recepten voor een grote doelgroep, maar dan wel een stuk spannender dan de Allerhande. Zelfs een vrolijk studentenmenu komt aan bod. Elle Eten is meer van het grote culinaire gebaar, met een barok vormgegeven familiediner en diverse recepten van sterrenchefs. Inclusief een compleet feestmenu van Jonnie Boer tot Ron Blauw en nog wat usual suspects, samen goed voor tien Michelinsterren. Want Elle Eten bestaat namelijk tien jaar, had ik dat al gezegd?
Gouden cupcake
Verder hebben ze elk zo hun eigen stokpaardjes. Bij Delicious zijn dat de onvermijdelijke Jamie Oliver en Bill Granger. En ja hoor, Bill is alwéér in de weer met die schattige dochtertjes. Elle Eten is meer van het leesvoer, de leuke taalgrapjes en de hebbedingen. Veel kado-ideeën dit keer, variërend van een snoezig gebreid vingerpopje, pardon, vingerkokje van 2,25 euro tot een beelderig gouden cupcake met juwelen van Tiffany’s voor 1245 euro (= 554 vingerkokjes).
Rillettes
Gek genoeg is het bij Elle Eten wel veel feest, maar weinig kerst. Geen kerstmenu’s te vinden. Het woord ‘kerst’ komt ook nergens terug, of het moet de rubriek ‘Kersthorror’ zijn met kerstpresentjes die ‘scherp, zwaar en/of bruikbaar bij zelfverdediging’ zijn zoals steakmessen, wafelijzers en oesterhandschoenen. Daarentegen is er wel alvast een Driekoningentaart, voor 6 januari. Ook altijd fijn: een trendlijstje voor 2009/2010. Tapenade is UIT, rillettes (ha! chez Elle weten ze tenminste hoe je dat spelt!) is IN, dat u het maar weet. Maar bij Delicious hebben ze weer een leuke productie rondom prachtige doe-het-zelfverpakkingen voor zelfgebakken cadeautjes onder het motto ‘Koken, inpakken, weggeven’.
95 tegen 50
Maar de meeste mensen kopen een eetblad toch voor de recepten. Eens even tellen. Bij Delicious zijn dat er maar liefst 95, inclusief zes complete kerstmenu’s. Bij Elle Eten tel ik er ‘slechts’ een kleine 50, waarbij ik bovendien de 18 hapjessuggesties (allemaal tezamen op 1 pagina) voluit heb meegeteld. Maar het is ook weer zo dat er bij al die sterrengerechten vaak vier verschillende onderdelen op het bord liggen, dus zou je een recept dan niet in feite voor vier moeten meetellen? Enfin, ik kom er niet uit. Weet je wat, je moet ze allebei maar lezen.