Ik ben nog een beetje aan het bijkomen van een weekend dat geheel en al in het teken stond van de witte truffel. De geur die elke keer uit de koelkast walmde was gigantisch, maar de smaak, tja, die viel een beetje tegen. Vorige week had ik online een truffel besteld (bij DutchTruffle.com). Een witte, naar verluidt het nec plus ultra op truffelgebied. Heel exclusief, heel seizoensgebonden en ja, heel prijzig. Het bleken er zelfs twee. Gezellig!
Intruffelen
De beide knolletjes verdwenen liefdevol gehuld in een dagelijks ververst stukje keukenpapier tussen de eitjes, om die zodoende te kunnen ‘intruffelen’. Een geheel nieuw werkwoord dat via Twitter overigens tot legio tips leidde, van het intruffelen van risottorijst tot kaas.
Onopvallend
Wat doet een mens met een witte truffel? Zo weinig mogelijk, heb ik me altijd laten vertellen. Hij (zij?) ging dun geschaafd over de paddestoelen-kipragout, over de tagliatelle, over het ontbijt-roerei en de lunch-omelet, beide uiteraard van ingetruffelde eieren. Heerlijk allemaal, maar of dat nu aan die truffels lag? Ik waag het te betwijfelen. Ze roken geweldig, maar smaakten niet heel opvallend.
Omweg waard
De tagliatelle was geheel zelfgemaakt, net als de ragout met ook nog eens zelfgetrokken kippenbouillon en zelfgebakken bladerdeegbakjes. Dat alleen al was de omweg meer dan waard. De truffel leek zowaar wel overbodig… Ik heb zelfs nog twee varianten pasta gedraaid: met gewone eieren en met ingetruffelde eieren. We deden ons uiterste best om elkaar wijs te maken dat dat heus uitmaakte, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een blinde proeverij waarschijnlijk het tegendeel had uitgewezen.
Suf
Hoe kan dat nu? Je koopt voor een kapitaal aan truffel, hij ruikt heel erg naar truffel, maar hij smaakt op z’n best gezegd onopvallend. Had ik foute truffels gekocht? Maar ze geurden wél heel overtuigend. Zat er per ongeluk een suf exemplaar tussen? Maar ze hadden het allebei. Kan ik domweg niet proeven? Maar mijn Man Des Huizes – ook ervaren lekkerbek – ervoer precies hetzelfde.
Truffelschaafje
Enfin, ik ben voorlopig weer even uitgetruffeld. Zit nu wel met zo’n beelschoon houten truffelschaafje opgescheept. Zal ik dat maar op Marktplaats zetten? Of kun je er ook wortels mee schillen?