Dit recept uit het gisteren besproken kookboek Veel lekkers uit China zal de Hollanders aanspreken. Met pindasaus! Voluit heet het gerecht Noedelsalade met kip en pinda’s. Auteur Ching-he Huang: “Koude noedelsalades worden ‘Liang-mein’ genoemd, wat ‘koude noedels’ betekent. Veel straatverkopers in China verkopen plastic zakjes met koude noedels, geraspte wortel, komkommer, taugé, bosui en chilipeper, royaal besprenkeld met pindasaus. Het zakje wordt afgesloten en stevig omgeschud voor je het meekrijgt met eetstokjes om de salade te eten.”
Nodig voor 2 personen
250 g (droog gewicht) gare dunne witte tarwenoedels
geroosterde-sesamolie
1 el lichte sojasaus
2 kipfilets (500 g)
flinke handvol ongezouten cashewnoten
Pindasaus:
1 el arachideolie
2 sjalotjes, fijngehakt
3 el grove pindakaas
1 chilipeper (zonder zaadjes), fijngehakt
6 el groentebouillon
3 el water
Opdienen met:
1 chilipeper (zonder zaadjes), fijngehakt
½ komkommer, zonder schil, in halve schijfjes
handje taugé
handje koriander
1 bosui, overlangs in repen
Meng de noedels met sesamolie en sojasaus en zet tot gebruik weg. Pocheer de kipfilets afhankelijk van de dikte in circa 10 minuten gaar. Giet ze af en rafel ze met de vingers uiteen. Rooster de cachewnoten in een droge koekenpan goudbruin. Hak grof.
Pindasaus: verhit een wok op hoog vuur en doe de arachideolie erin. Smoor de sjalotten in een minuutje glazig, roer de pindakaas en chilipeper erdoor en roerbak alles krap 1 minuut. Voeg bouillon en water toe en roer alles door elkaar. Draai als de saus kookt het vuur uit en giet de saus in een kom. Verdun evt. met wat water. Verdeel de noedels over 2 borden, stapel de overige ingrediënten erop met als laatste de stukjes kip. Sprenkel de warme saus erover. Bestrooi met cashewnoten en dien direct op.
Dit recept komt uit het kookboek Veel lekkers uit China, lees hier de recensie.