Bijna vergeten. Op de verkiezing van kookboek van het jaar kreeg elke bezoeker een boek naar keuze mee naar huis uit de enorme stapel wel-ingezonden-maar-niet-gewonnen. Ik ging voor Veel lekkers uit China. Auteur Ching-He Huang is geboren in Taiwan, groeide op in Zuid-Afrika en woont tegenwoordig in Londen. Hoe Chinees ben je dan? Geen idee, maar de lieftallige dame heeft zich vol verve op de wellicht-niet-zo-100%-authentieke-maar-wel-aanstekelijke Chinese keuken gestort, vooral op de Britse televisie, maar niet bij ons. Haar eerste boek China Modern van twee jaar geleden was een herontdekkingsreis langs klassieke gerechten. Dit nieuwe boek is gebaseerd op de televisieserie Chinese Food Made Easy en zijn vooral gericht op – inderdaad, hoe raadt u het – makkelijke gerechten.
Yin en yang
Meteen in de inleiding snijdt Ching-He een precaire kwestie aan. De meeste mensen denken namelijk dat de Chinese keuken (denk: afhaalchinees en ve-tsin) ongezond en slecht voor je is. Aan haar de schone taak om het tegendeel te bewijzen. Veel yin en yang, veel wokken, weinig frituren. Elk gerecht begint met een informatieve inleiding en vaak is er een klein gekleurd kader met extra tips. De vaak ferme ingrediëntenlijsten zien er niet erg ‘Easy’ uit, maar laat je daardoor niet afschrikken.
Wokzwaaien
Achterin nog wat tips over kooktechnieken, spullen die je in de voorraadkast moet hebben en typisch Chinees kookgerei. Voorzien van foto waarop een in roze mohair gehulde Ching vervaarlijk met een wok zwaait, maar er wel heel zoetjes bij glimlacht. Ook een verklarende ingrediëntenlijst mag niet ontbreken en, handig, ‘Ching’s menuplanner, met verschillende dinersuggesties. Vegetarisch, voor kinderen, romantisch, dim-sumfeestje et cetera.
Morgenochtend het recept van een reuze Chinese Noedelsalade – met pindasaus!
Ching-he Huang, Veel lekkers uit China, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059562349, € 22,95