Eigenlijk is dit recept uit het gisteren besproken boek Miss Dahl’s heerlijkheden niet eens van haarzelf, maar van haar grote vriendin Lil. Het heet dan ook ‘Lily’s roerbaksel met tofu’. Dahl: ‘Ik heb ooit een paar maanden bij haar in huis gewoond en in die tijd aten we, afgezien van enorme hoeveelheden Green & Black’s chocola, nauwelijks iets anders.’ Desalniettemin – of juist daardoor – is dit wokgerecht supergezond, met veel groente en nog vegetarisch ook. Let trouwens niet op die gekke (vertaalde) hoeveelheden als ‘110 gram’.
Nodig voor 2 personen:
2 el sesamolie
70 g gesnipperde rode kool
80 g grofgehakte ui
150 g stevige tofu, in blokjes
2 el tamari of sojasaus
1 tl mirin of appelciderazijn
110 g grof geraspte wortel
110 g grof geraspte courgette
60 g peulenof taugé
1 el sesamzaadjes
Handvol gehakte koriander
Sophie Dahl: “Verhit de sesamolie in een grote wok (of iets wat je met een beetje goede wil een wok zou kunnen noemen). Begin met de kool, omdat die de meeste tijd nodig heeft. Laat de kool 10 minuten bakken en ga vervolgens in laagjes te werk – eerst uien, daarna tofu, dan een scheutje tamari of sojasaus, een scheutje mirin of appelciderazijn, de wortel, courgette, peulen of taugé en ten slotte de sesamzaadjes. Je mag zelf ook dingen toevoegen. Roerbakken moet altijd heet en vlug gebeuren en is heel makkelijk. Strooi er ten slotte wat fijngehakte koriander over en kruip met een bordje op de bank om Mean Girls te kijken. O, wat een glamour.”
Van Mean Girls had ik nog nooit gehoord, maar wat de rest van het recept betreft: dat lijkt me een eitje.
Dit recept komt uit het boek Miss Dahl’s heerlijkheden, lees hier de recensie.