Ja inderdaad, met overal water valt er in Istanbul een hoop vis te eten, zeker als het sardientjes- (hamsi) tijd is, zoals toen ik er was, maar ook carnivoren kunnen hun hart ophalen. Dé plek voor liefhebbers van kebab en köfte moeten naar Hamdi. Het restaurant zit vlakbij het al eerder beschreven Pandeli, iets meer naar achteren op hetzelfde plein.
Uitzicht
Het restaurant bestaat uit vier verdiepingen, waarvan je er drie gevoeglijk kunt overslaan, je moet zorgen dat je op de bovenste terechtkomt. Een soort glazen serre die er later op is gezet en van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de Gouden Hoorn, de Galatabrug en de omringende moskeeën die ’s avonds feeëriek verlicht zijn. Binnen is de verlichting overigens beroerd, maar nou ja. Ook leuk: het zit er vol met locals.
Kebab met pistache
Ze hebben een indrukwekkende collectie vleesgerechten, maar op de menukaart staan er gelukkig overal plaatjes bij. Ik bleek geheel toevallig naar wat later bleek de huisspecialiteit besteld te hebben, en dat was werkelijk een schot in de roos: kebab met pistache (Fistikli Kebap). Een fijne combinatie van knapperige, lichtzoete nootjes in ultrasappig vlees. Ach, dit zijn dagen dat ik medelijden heb met vegetariërs.
Warm flatbread
Voor de voorafjes komt de ober langs met een gigantisch dienblad vol schaaltjes met mezze, die je vervolgens naar hartelust leeg kunt snoepen met het heerlijke warme flatbread dat ruimhartig geserveerd wordt. Maar hou je in, want je komt hier echt voor het hoofdgerecht
Restaurant Hamdi
Kalcin Sokas 17, tahmis Caddesi
Eminönü-plein
Istanbul
Tel (0212) 528 0390