Hij lag me al een tijdje toe te lachen vanaf een stapeltje, maar vers retour uit Istanbul ben ik me pas echt verlekkerd gaan storten op het nieuwe kookboek Verse munt, lamsbout & baklava. Niet het boek met de meest compact denkbare titel, maar wel eentje die de lekkere reikwijdte weergeeft van de Turkse keuken. De recepten zijn afkomstig van de Turks-Amsterdamse Meliha Genco en de Nederlandse culinair journaliste Karin Vaneker wist ze aan haar te ontfutselen, zoals ze dat al eerder deed bij de Surinaamse Mavis.
Vrouwendijen
Eerst natuurlijk wat informatie over Meliha, wie is ze en waar komt ze vandaan, gevolgd door een hoofdstuk over hoe de Turkse maaltijd is opgebouwd. En een stukje geschiedenis mag ook niet ontbreken, zoals “Turkije is een jong land met een oude keuken. Gerechten die ten tijde van de sultans en het Ottomaanse rijk zijn ontstaan, zijn vaak te herkennen aan bloemrijke namen als ‘flauwgevallen imam’, ‘vrouwendijen’ en ‘de sultan vond het lekker’.” En voordat we aan de recepten beginnen ook nog even wat extra toelichting over dé Turkse ingrediënten. Dat zijn er niet eens zo heel veel: feta, nigellazaad, sumak en het verraderlijke verschil tussen paprika en peper.
Grootogige kinderen
Het is een helder vormgegeven boek met een overzichtelijke indeling. Per pagina eerst in grote rode letters (geen leesbril nodig) wat persoonlijke anecdotes, dan het recept, voorzien van zowel Nederlandse als Turkse naam, met heel overzichtelijk het ingrediëntenlijstje ernaast. Grote foto’s, soms van het gerecht, soms van hongerige kinderen, snijdende vrouwenhanden, een uitgeknepen citroen tot zelfs een afwasteiltje aan toe. Vaak in extreme closeup, waardoor vooral die grootogige kinderen er niet op hun voordeligst uitzien, maar lekker snel reportage-achtig is het wel.
Teiltje sardientjes
Toch jammer dat niet zoveel gerechten zelf gefotografeerd zijn. Zo staat naast de ‘Sardinetaart’ een prachtige foto van een teiltje vol sardientjes, maar ik was wel benieuwd hoe sardines er in hemelsnaam in taartvorm uit moeten zien. Maar goed, een kniesoor et cetera. De recepten klinken in ieder geval lekker. Veel groente, veel bulgur, veel yoghurt, veel lamsvlees, veel aubergines. Alleen, waar zijn verdorie die ‘flauwgevallen imam’, ‘vrouwendijen’ en ‘de sultan vond het lekker’ waar ik me zo op verheugd had? Maar wel het recept van mijn favoriet içli köfte, dat krijg je morgenochtend van me.
Karin Vaneker, Pieter Ouddeken, Erwin Slaats, Verse munt lamsbout & baklava, uit de Turks-Amsterdamse keuken van Meliha Genco, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563230, € 17,95