Vanavond is ‘ie er weer. De sympathieke Vlaamse kok Jeroen Meus, type toffe buurjongen (maar vergis je niet, bomvol kennis van zaken!), die in het televisieprogramma Plat préféré op zoek gaat naar – inderdaad – het favoriete gerecht van een legendarische figuur. Of dat nu Astrid Lindgren, Greta Garbo of Georges Simenon is. Vorig jaar ontstond er veel heibel toen het programma over het lievelingsgerecht van Hitler niet mocht worden uitgezonden, maar ik heb sterk het vermoeden dat het slechts een promotiestunt was en dat het bewuste programma nooit bestaan heeft. Maar goed.
Ontdekkingsreis
Het is een kookprogramma annex ontdekkingsreis en Jeroen stort zich er met verve in. Hij gaat op onderzoek uit, doet navraag bij mensen die de persoon in kwestie gekend hebben, duikt her en der de keuken in om te leren van plaatselijke koks, hij praat eens met kwekers, vissers en boeren en hij bereidt tenslotte op een verrassende locatie dat lievelingsgerecht. Memorabel was de uitzending op het strand vlakbij Mont St Michel met de tripes à la mode de Caen. Die moest de hele nacht sudderen, dus je zag Jeroen buiten met een wekker naast de pan zitten om midden in de nacht nog een keer te kunnen roeren. En daarna kwam een reuze officieel tripes-genootschap proeven.
Bommetjes
Oja, had ik al gezegd dat hij écht kan koken? En dat we dat – in tegenstelling tot Nederlandse kookprogramma’s – ook écht in beeld zien? Vorige week was général De Gaulle aan de beurt, en die hield naar het schijnt van poule au pot. Kip met groente in bouillon, zeg maar. Jeroen laat feilloos stap voor stap zien hoe je dat maakt, zelfs hoe je de groente tourneert tot mooie bommetjes. En op de website staan de recepten, dus je kunt daadwerkelijk meteen de keuken in.
Vanavond staat de acteur annex kungfu-vechtmachine Bruce Lee op het menu, dus we gaan met Jeroen naar Hongkong.
Plat préféré, elke dinsdag om 20.40 uur (herhaling vrijdagnacht) op Canvas/België 2.