Als verstokte omnivoor is het altijd weer leuk om te zien hoeveel je kunt doen zonder vlees of vis. In het Vegetarisch Basiskookboek bleef mijn oog vooral hangen op het risotto-hoofdstuk. Jaa, risotto, altijd lekker! En er kan van alles door. De combinatie van witlof met munsterkaas klinkt fijn, of die met raapstelen en geitenkaas, maar het meest intrigerend vond ik de magnetronrisotto. Risotto uit de oven kende ik al (ideaal voor luie types!), maar niet die uit de magnetron. ‘Nooit meer aangekoekte rijst!’ aldus auteur Sonja van de Rhoer. Toepasselijk, want er komt een hoop geroer te pas aan dit gerecht.
Nodig voor 4 personen:
1 ui
1 knoflookteen
20 g boter
200 g risottorijst
100 ml witte wijn
600-750 ml kokende groentebouillono
25 g boter
± 60 g versgeraspte Parmezaanse kaas
Pel en snipper de ui en de knofloook. Smelt de boter in een magnetronbestendige schaal met een inhoud van 2-3 liter, onafgedekt, ongeveer 750 watt, 1 minuut. Fruit hierin de ui en knoflook, niet afgedekt, ongeveer 750 watt, 2 minuten. Voeg de rijst toe, meng alles goed door elkaar en verwarmdit, onafgedekt, op ongeveer 750 watt, gedurende 3 minuten. Roer in die tijd tweemaal om. Voeg de wijn toe, verwarm het mengsel, onafgedekt, ongeveer 750 watt, 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook het mengsel, nu afgedekt, ongeveer 750 watt, gedurende 5 minuten. Roer de rijst om en kook deze vervolgens gaar, afgedekt, ongeveer (let op) 350 watt, gedurende ongeveer 10 minuten.
Neem de schaal ulit de mangetron, roer de boter en de kaas erdoor. De rijst moet een romige massa zijn. Voeg zo nodig nog wat bouillon toe.
Serveer met een groene salade.
Variatietips:
• Laat een envelopje saffraan weken in de witte wijn
• Voeg gefruite paddestoelen toe
• Voeg de laatste paar minuten geblancheerde spinazie toe
• Roer verkruimelde gorgonzola door de risotto.
Dit recept komt uit het Vegetarisch basiskookboek. Lees hier de recensie.