Pierre Wind, die superenergieke kok met ADHD-aanleg, bekend van zijn onvermoeibare en prijzenswaardige smaaklesprojecten, droomt naar het schijnt al jaren van een echt pretpark gewijd aan smaak. Tot dat er is heeft hij een pretpark in boekvorm, Het Smaakpretpark. Net als bij een achtbaan kom je er tollend uit. Maar de recepten zijn een baken van rust. En nog gezond ook, zoals deze spinaziepannenkoek.
Nodig (voor 1 persoon):
125 gr groentebouillon
25 gr gewassen ontsteelde spinazie
1 ei
15 gr olijfolie
75 gr gezeefde bloem
1 hardgekookt ei in kleine stukjes
1/4 teentje fijngehakte knoflook
Snufje zout en peper
3 cerisetomaatjes
3 plakjes gedroogde tomaat of plakjes ei
Tomatensalsa (naar eigen recept)
Pierre Wind: “Maak eerst de tomatensalsa naar eigen recept (of, grrrr, koop het in de winkel). Maak 125 gr warme groentebouillon. Doe daar de ontsteelde gewassen spinazie in. Goed roeren. Haal als de spinazie zacht is geworden (al na ca. 30 seconden) deze met een schuimspaan weer uit de bouillon en bewaar deze even in een kommetje. Doe dan het rauwe ei en de olijfolie in de bouillon en klop het los. Voeg de bloem toe. Meng het mengsel tot een glad papje. Roer met een spatel de spinazie, het in stukjes gehakte hardgekookte ei en de knoflook erdoorheen en voeg een beetje peper en zout naar smaak toe. Bak op een niet te groot vuur in een bakpan (met anti-aanbaklaag) de pannenkoek. Laat de pan heet worden. Doe er dan een scheutje olie in. Schep met de schuimspaan eerst de spinazie uit het pannenkoekbeslag en verdeel deze over de bodem van de pan. Giet dan zo snel mogelijk het overige beslag eroverheen. Doe af en toe een deksel op de pan om de pannenkoek goed gaar te krijgen. Wanneer de onderkant goudbruin is (dat moet je af en toe snel even checken), draai je de pannenkoek met een spatel om. Pas op voor spetters! Als de pannenkoek gaar is, kun je hem versieren met de cerisetomaatjes en gedroogde tomaatjes en/of plakjes gekookt ei.”
Dit recept komt uit het kinderkookboek Het Smaakpretpark (uitgeverij Kosmos). Lees hier de recensie.