Hij is al eventjes uit maar hij was me eerlijkgezegd even ontgaan, Totally simple food van Jill Dupleix. Er was niet eens een persbericht rondgestuurd, maar ik stuitte toevallig op het boek in de boekwinkel. Eigenlijk is het een bundeling van twee eerder verschenen boeken, in het Engels: Simple Food en Very Simple Food. Die titels zijn overigens wel vertaald in het Nederlands, waarom Totally simple food dan niet? Ik begrijp dat het een lastige klus is voor de vertaler (‘Totaal simpel eten’? Nou nee…), maar dat is geen reden om dan maar elke keer de titel gemakshalve te laten staan. Enfin, het begint een stokpaardje van me te worden geloof ik.
Australië
Jill Dupleix komt oorspronkelijk uit Australië, maar woont intussen alweer jaren in Londen, waar ze een dagelijkse receptenrubriek heeft in The Times. Gek genoeg is ze in Nederland niet zo heel bekend, maar dat komt voornamelijk omdat wij hier vooral gericht zijn op de Engelse televisiekoks, de Jamies en Nigella’s van deze wereld. Eens kijken of we daar wat aan kunnen doen, want Jill schrijft puike recepten hoor!
Kloeke paperback
Totally simple food is een fijn kloeke paperback, nog net handzaam, met fijne grote letters. Handig voor in de keuken als je met één oog in het boek kijkt, met het andere in de pan loert. Inderdaad, de titel zegt niets teveel, inderdaad zeer eenvoudige gerechten, wel 200 stuks. Eenvoudige recepttitels, groentecurry, eend met rode biet, steak met paddestoelen, spaghetti uit de oven, lamskoteletjes met parmezaan. Klinkt allemaal reuze simpel en lekker. Bovendien staat er ook nog om de zoveel tijd een pagina vol supersnelle recepten in slechts een paar regeltjes.
Knisperende kristalsuiker
De gerechten gaan vergezeld van foto’s – van de auteur zelf – in extreme close-ups, hier en daar verluchtigd met een handgeschreven regeltje tekst. Je ziet nooit een heel bord, maar alleen details, glimmend van de olijfolie, bestrooid met knisperende kristalsuiker of lentegroene bieslook. Daarvan krijg je zin om aan de slag te gaan. De ingrediënten zijn altijd gangbaar, niks geen onvindbare exotische toestanden. En toch komen de gerechten van over de hele wereld.
Jill Dupleix, Totally simple food, ISBN 9789059562479, uitgeverij Fontaine, € 17,95