Wat wil een mens met keelpijn? Iets dat fluwelig zacht en rustgevend koud is. Juist, dan denk ik aan de honingparfait van Nigella Lawson. Ze noemt het zelf trouwens honing semifreddo, maar ik ben net terug uit Frankrijk, dus de Franse term zit meer bovenin het geheugen. Een wonder van eenvoud als je het vergelijkt met zelfgemaakt ijs, en zoveel meer voldoeninggevend dan, zeg, yoghurt met honing.
Toch even wat Nigella lingo erbij: “Quite the dreamiest, easiest pudding you could imagine”.
Nodig voor 6-8 personen:
1 ei
4 eigeel
100 g lekkere honing (plus wat extra voor serveren)
300 ml slagroom*
25 g pijnboompitjes
Bedek een cakevorm van een liter met plasticfolie, of – nog sneller dan Nigella – neem een plastic diepvriesdoos. Doe ei, eigelen en honing in een kom, zet die op een pan met een laagje kokend water en klop met de mixer tot het mengssel dik en romig is. Klop in een andere kom (vooral níet op een pan met kokend water…) de slagroom stijf. Spatel het ei-honingmengsel erdoor. Giet de hele boel in de cakevorm danwel diepvriesdoos en zet een paar uur in de vriezer tot het stijf is.
Serveren: rooster de pijnboompitten al omscheppend goudbruin in een droge hete koekenpan. Laat afkoelen. Stort de parfait op een snijplank (hou de diepvriesdoos eventueel heel even in heet water, dan komt hij er makkelijk uit), giet er eventueel nog wat extra honing over en strooi de pijnboompitten erover. Snij in plakken. “It thaws quickly as it stands, but that is part of its heavenly-textured charm”, zegt Nigella dan.
*) Het oorspronkelijke recept (overigens uit het boek Voor altijd zomer) is met double cream, maar met gewone Hollandse slagroom werkt het ook prima.