Heeft iemand nog bramen aan z’n struiken? Ik ben enorm bramenfan, dus op zoek naar een leuk recept in het gisteren besproken kookboek Artacucina bleef mijn oog onmiddellijk hangen bij de bramensorbet met amandelkletskoppen. Nou ja, eerlijk is eerlijk, in eerste instantie bij dat leuke konijn. Of is het een haas? Het kunstwerk heet in ieder geval ‘IJskonijn’ en is van Marijke Janssen.
Nodig voor 4 personen:
500 g bramen (vers of diepvries)
150 g suiker
Sap van 1 limoen
200 ml fruitige witte wijn (bijv. sauvignon blanc)
2 takjes basilicum + wat extra voor de garnering
Voor de amandelkletskoppen:
25 g amandelschaafsel
75 g bruine basterdsuiker
¼ theel kaneel
30 g gesmolten boter
25 g bloem
Bramenijs:
Breng de bramen met wijn, suiker en 2 takjes basilicum aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat de basilicum nog 10 minuten trekken. Giet het hete mengsel door een bolle zeef. Druk met een pollepel zoveel mogelijk puree door de zeef. Laat het mengsel helemaal afkoelen en voeg het limoensap toe. Draai het vervolgens in circa 30 minuten in de ijsmachine tot sorbetijs of giet het sap in een lage bak en zet in de vriezer. Roer elk halfuur met een vork de ijskristallen in het bramenmengsel los (2 à 4 uur). Je kunt het bramenijs voordat het volledig bevroren is nog fijnmalen in een keukenmachine zodat het ijs nog fijner van structuur wordt. Schep in mooie glazen en garneer met basilicumblaadjes en kletskoppen.
Kletskloppen:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng suiker en kaneel in een kom. Voeg de boter toe en schep de bloem en de amandelen erdoorheen tot een stevig deeg. Leg bakpapier op een bakplaat en vet dun in met boter. Maak balletjes van 2 cm dik en leg die met een tussenruimte van circa 8 cm op de bakplaat (ze lopen uit!!). Bak de kletskoppen in 5 minuten gaar. Haal meteen van de bakplaat en laat afkoelen.
Dit recept komt uit het kookboek Artacucina 2. Lees hier de recensie.