Een boek getiteld Muffins over muffins? Dat moet van een Amerikaan zijn. En toch is het boekje vertaald uit het Frans, rara hoe kan dat. Mais enfin bref. Auteur Mark Grossman valt maar meteen met de deur in huis: “Het is niet makkelijk een lekkere muffin te vinden”. Helemaal mee eens. Na mijn reis door Amerika en al die oversized bonken weet ik het weer: muffins moeten vooral niet te groot zijn. Maar dat bedoelt de auteur niet. Die vindt dat muffins zo gezond mogelijk moeten zijn. Ik zou niet weten waarom, maar verder zijn we het roerend eens.
Oven voorverwarmen
Muffins maken is reuze makkelijk, maar je moet wel even weten wat je moet doen. Gelukkig staat het boekje vol praktische tips, zoals dat je het fruit het beste diep in het deeg kunt stoppen, dat je niet teveel moet roeren, en waarom je het beste half witte bloem en half volkorenmeel kunt nemen. En oja, over hoe belangrijk het is om de oven voor te verwarmen om geen droge muffins te krijgen.
Muffins van Mars
Wat kan er door een muffin? Eigenlijk net zoveel als door een panna cotta, het boekje dat ik eerder deze week beschreef. Ook hier weer 28 recepten. Met citroen en maanzaad, met aardbeien en rabarber, met sinaasappel en chocola of met kersen en havermout. Maar ook met courgette of pompoen, met Japanse groene matchathee (“de groene muffins zien eruit of ze zó van Mars komen”) of met maïs.
Mark Grossman, Muffins, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012498, € 11,00