Ter afsluiting van mijn reis door Californië dient er natuurlijk ook geshopt te worden. De kookboekenafdeling van Barnes & Noble is om moedeloos van te worden, zo schrikbarend groot. Uiteindelijk valt de keuze op Julie & Julia, niet eens een kookboek, maar een verslag van een hopeloze, bijna dertigjarige secretaresse die Julie Powell heet en het onzalige idee opvat om in een jaar tijd alle 524 recepten uit Julia Child’s kookboek Mastering the Art of French Cooking te gaan maken en daar een weblog over bij te houden. Waargebeurd en vanaf dit najaar zelfs verfilmd.
Wie is Julia Child?
Ik denk dat ik eerst even moet uitleggen wie Julia Child is, want ze is hier nagenoeg totaal onbekend. Een Amerikaanse vrouw die op rijpere leeftijd ineens gegrepen werd door het kookvirus toen ze met haar man een tijd in Parijs woonde. Om de tijd te doden (manlief had een baan, zij verveelde zich de tandjes) begon ze een kookopleiding bij de Cordon Bleu en daarna heeft ze de rest van haar leven via boeken en televisieprogramma’s geprobeerd om Amerikanen de kunst van de Franse cuisine bij te brengen.
Exotisch fenomeen
Julie Powell kan niet koken en heeft bijvoorbeeld nog nooit een ei gegeten (laat staan gekookt). Maar ze stuit toevallig op het boek bij haar moeder en bedenkt dan dit project om wat omhanden te hebben. Gaandeweg bijt ze zich er steeds meer in vast en wordt ze een enorme Julia-adept. Extra attractie is dat ze haar keukenwederwaardigheden dagelijks begon te beschrijven op een weblog, toen dat (in 2005) nog een hoogst exotisch fenomeen was. Na het kennelijke blogsucces heeft ze haar verhaal omgebouwd tot een boek.
Pakje boter
In het boek zelf komen geen recepten voor, wel beschrijvingen van diverse kookperikelen. Het te verwachten gehannes met kreeften, stukken vlees die in Amerika nergens verkrijgbaar blijken en het keer op keer mislukken van crêpes. Het hoofdstuk over al die vreselijke geleien is erg grappig, net als de beschrijvingen van al die kilo’s boter die er doorheen gejast worden. Als ze na 365 dagen klaar is met het boek, gaat ze op een Julia Child-tentoonstelling een pakje boter neerleggen als hommage.
Klunzig
Ik heb het boek met erg veel plezier gelezen, al word je af en toe een tikje moe van dat al te olijke oh-kijk-mij-nou-toch-eens-ontzéttend-kunzig-zijn-toontje dat Bridget Jones bij tijd en wijle ook zo volstrekt onverdraaglijk maakte. Julia Child was er naar verluidt ook niet van gecharmeerd, al hebben ze elkaar nooit ontmoet of zelfs maar gesproken. Inmiddels is de grande dame overleden, dus het gaat er ook niet meer van komen.
De film
Julie Powell verkocht honderdduizend exemplaren van haar boek, zegde haar verschrikkelijke baantje op en schijnt nu full time schrijfster te zijn. Haar boek is intussen verfilmd door regisseur Nora Ephron. Meryl Streep speelt de rol van Julia Child. De film verschijnt als het goed is dit najaar in de Nederlandse bioscopen.
Amerikaanse uitgave:
Julie Powell , Julie and Julia – My Year of Cooking Dangerously, uitg Back Bay Books€ 11,99
Nederlandse uitgave:
Julie Powell , Julie en Julia – 365 dagen, 524 recepten en 1 piepkleine zolderkeuken in hartje New York, uitgeverij Contact, € 19,95
That’s all folks! Dit was de 39e –en voorlopig laatste- aflevering van de eetserie Amerikaanse toestanden.