Wat doet een Hollandse als ze in Palm Springs een Dutch baby op de kaart ziet staan (zie gisteren)? Onverwijld bestellen natuurlijk. En daarna thuis proberen na te maken. Hoe maak je een Dutch baby? De Amerikaanse ober verklapt het bedrijfsgeheim: bakpoeder. Voor de zekerheid maak ik ‘m met zelfrijzend bakmeel én bakpoeder. En inderdaad, hij swingt de pan uit.
Deze hoeveelheden zijn voldoende als ontbijt voor 2 hongerige of 4 nieuwsgierige personen:
3 grote eieren
100 g zelfrijzend bakmeel
1,5 dl melk
25 g boter
1 theel bakpoeder
Erbij: poedersuiker en partjes citroen
Neem een ronde ovenschaal van minstens 25 cm doorsnee, alleen geen springvorm, die gaat lekken en dat wordt een zootje. Verwarm de oven voor op 220ºC. Zet de vorm met de boter erin alvast in de oven. Klop in een kom met de mixer de overige ingrediënten plus een snufje zout tot een dun beslag.
Haal de hete vorm uit de oven (wanten aan!), wals de gesmolten boter goed langs de bodem en zijkanten en giet het beslag erin. Zet de vorm terug in de oven en laat in 20 minuten gaar worden en rijzen. Spiek vooral af en toe door het ovendeurtje om het wonder te aanschouwen, maar doe niet de deur open, dan stort hij in. Dat doet hij ook alras nadat hij de oven uit is, dus meteen serveren is het devies.
Bestrooi met poedersuiker en serveer met partjes citroen om erover uit te knijpen. Of met een klontje roomboter, dat doen de Amerikanen ook. Besmeerd met zelfgemaakte frambozenjam is hij trouwens ook heerlijk, maar nou vinden wij álles besmeerd met zelfgemaakte frambozenjam heerlijk.
Dit was aflevering 38 van de eetserie Amerikaanse toestanden. Morgen de laatste aflevering!