De nieuwe Elle Eten (nummer 4 2009) is uit, en het is een bijzonder leuk exemplaar geworden. ‘Het grote bewaarnummer’, noemen ze ‘m zelf maar vast, en dat komt door de top 100 van onmisbare favoriete kookdingen. Denk aan recepten, pannen, apparaten, ingrediënten, boeken, drankjes, chefs en nog veel meer. Werkelijk een feest der herkenning voor de culinair angehauchte medemens.
Wonderbaarlijke uitvinding
Zo komen voorbij de grillpan (nr 2), de afwasmachine (nr 46, beste uitvinding sinds de paperclip, als je het mij vraagt), champagne (nr 55, het enige nummer waar verdere toelichting – terecht – overbodig is), de lekkerste spaghetti (van De Cecco natuurlijk, nr 15), ach ja, hmmm, de tarte tatin (nr 36), de microplane rasp (nr 67), en uiteraard mag ook de wonderbaarlijke uitvinding van de pureeknijper (nr 83) niet ontbreken. Ook zijn Elle Eten en ik het roerend eens over de onbetwist leukste tvprogramma’s, namelijk de Keuringsdienst van Waarde (nr 59) en Masterchef (nr 78) en de allerallerallerlekkerste wijn die er bestaat (Condrieu, nr 60). En dat is nog maar een greep uit de lekkere lijst.
Overbodig
Waarom heb ik in hemelsnaam nog nooit een gateau misérable van bakkerij Hermans uit Maastricht (nr 43) gegeten? Beslist onthouden voor als ik weer eens in het zuiden des lands kom. Enige minpuntjes: 1) mijn eigen blog schittert door afwezigheid, foei, 2) de cover is naar mijn smaak zeldzaam onappetijtelijk (grijsachtig zilver met een tinnen bord met homp vlees, tsja) en 3) nummer 79 is het enige overbodige item in de lijst. Wat dat is? Ik zou zeggen: koop het blad zelf maar.
Top 200
Tip voor de redactie: laat lezers op de website van Elle Eten hun eigen onmisbare items toevoegen. Immers, uit de inleiding van hoofdredacteur Edine Russel (‘Welke idioot had de fritessaus van McDonald’s er in godsnaam tussen gezet?’) blijkt al dat elke keuze discutabel is. Maar dat zijn leuke discussies, toch? De top 200 moeten we zo moeiteloos kunnen halen. Mijn bijdrage alvast voor nummer 101 met stip: de slacentrifuge.