Bij Nepenthe in Big Sur at ik een salade van – hou je vast, het is een hele mond vol – Geroosterde bietjes met sherryreductie en mierikswortelsaus en geroosterd broodkruim en waterkers. Dat kan ik ook, dacht ik meteen. En inderdaad, een eigen versie was zo gepiept. Geheel vegetarisch ook nog. In plaats van én een romige mierikswortelsaus voor erdoor én een sherry-reductie voor gedruppeld eromheen maakte ik één algehele dressing met sherry-azijn en mierikswortel erdoor. Maar als jij het anders wilt, ga gerust je gang.
Nodig voor 4 personen:
8 verse bietjes (nee niet!!! uit een potje!)
1 bosje waterkers
4 lente-ui
4 bruine boterhammen
Sausje:
4 eetl sherry-azijn
10 eetl olijfolie
1 volle eetl geraspte mierikswortel (potje)
1 volle eetl mayonaise
paar takjes platte peterselie, fijngehakt
zout en peper
Doen:
Was de bietjes, schil ze vooral niet, wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze minstens een uur (anderhalf mag ook) in de oven op 200°C tot ze zacht zijn.
Snij de korstjes van het brood en maal het in stukjes in de keukenmachine. Bak in een koekenpan knapperig in wat eetlepels hete olijfolie en bestrooi met wat zout. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verwijder de al te taaie, dikke stelen van de waterkers, was en slinger goed droog.
Snij de lente-ui in ringetjes.
Klop met een garde een mooi sausje van de ingrediënten.
Tot zover de voorbereiding:
Serveren:
Haal de bietjes uit het folie, laat ze even afkoelen tot je ze kunt vasthouden zonder je vingers te verbranden, snij kop en kont eraf en trek dan met een aardappelschilmesje de schil eraf. Snij in dunne plakken en verdeel over 4 borden. Strooi de waterkers, lente-ui en broodkruim erover. Klop de saus nog even goed door en sprenkel erover.
Dit was aflevering 28 van de eetserie Amerikaanse toestanden. Morgen: lunchen met vis en veel wind.