Ik ben groot fan van frambozenjam, maar misschien moet ik ook eens aardbeienjam proberen, dacht ik na het eten van de aardbeienjam van Cora’s Coffee Shoppe (zie gisteren). Die is meer bonk dan jam, zal ik maar zeggen. Eigenlijk alleen maar bonk. En die bonken, dat zijn complete aardbeien, zacht, sappig en zoet in een nattig jasje.
Nodig voor 1 jampotje:
250 g rijpe en gave aardbeitjes (liefst kleintjes)
100 g geleisuiker speciaal
Zet een met kokend water afgespoelde schone jampot ondersteboven klaar. Verwijder de kroontjes van de aardbeien maar was of snij ze niet. Zit je toch opgescheept met een doos grote aardbeien? Vooruit, die mogen allemaal één keer doormidden, maar het visuele effect zal minder fraai zijn.
Doe de aardbeien in een pan en schep ze goed om met de geleisuiker, totdat de suiker grotendeels vastgeplakt zit aan het fruit en niet meer als wit gruis los in de pan ligt. Zet op hoog vuur en roer met een pollepel. Er ontstaat al roerend gaandeweg steeds meer rood vocht, dat gaat pruttelen. Laat hooguit twee minuten doorkoken en giet/schep de boel dan voorzichtig in de jampot en draai het deksel er stevig op.
Je hebt nu een soort rode soep met dobberende aardbeitjes, die de neiging hebben om allemaal omhoog te willen. Om te voorkomen dat je straks onderin de pot alleen nog maar gelei overhebt nadat je de aardbeien hebt opgepeuzeld, kun je de pot tijdens het afkoelen en opstijven het beste af en toe even omdraaien of op z’n zijkant rollen, dan zitten de aardbeien straks wat eerlijker verdeeld. Let op: hij is niet zo lang houdbaar als gewone jam, maar dat maakt niet uit want hij gaat gegarandeerd razendsnel op. En dan maak je gewoon weer nieuwe.
Zelf jam maken? Hier vind je nog meer handige jamtips.
Dit was aflevering 12 van de eetserie Amerikaanse toestanden. Volgende aflevering: clam chowder.