Na gefrituurde asperge-tempura gegeten te hebben bij Chez Panisse ben ik dat thuis meteen gaan namaken. En eigenlijk maar meteen met allerlei soorten groente die ik nog in huis had, want ik was nou toch bezig. Het resultaat waren twee enorme schalen vol vrolijk vegetarisch dipspul. Zeer geschikt voor een ongecompliceerd etentje. In de supermarkt stuitte ik toevallig op een knalrood doosje tempura batter mix van het merk Yukata. Dat bleek prima te werken, maar zelf beslag mixen is net zo makkelijk.
Nodig voor het tempurabeslag:
100 g bloem
1 ei
150 ml ijskoud water
veel zout en peper
Doen:
Klop de ingrediënten voor het beslag met de mixer door elkaar. Niet te lang, er mogen –nee móeten – nog klontjes inzitten. Dat is ook wel eens leuk in een recept, nietwaar?
Wat kan er aan groente in? Allerlei rauw spul dat je nog in huis hebt, zoals plakjes courgette (niet te dun, zeg 1 cm), reepjes paprika, stukken venkel (snij in parten en haal de gebogen stukken los), uienringen, broccoliroosjes en zelfs takjes kruiden (liefst niet al te petieterig). Groene asperges moet je even een paar minuten blancheren en dan afkoelen met koud water. Helemaal leuk is het als je nog een gaar bietje in huis hebt (gekookt of geroosterd), in parten gesneden zorgt dat voor wat kleur. De bietjes moet je dan wel als laatste door het beslag halen, want dat wordt knalroze.
Frituren:
Verhit een pannetje met zonnebloemolie tot flink heet (170 graden, een stukje brood moet meteen bruin worden). Doop de groente in het beslag, laat even uitlekken boven de beslagkom en doe met een paar tegelijk in de hete olie. Laat lichtbruin bakken, vis eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe alle groenten op een grote schaal met een schaaltje groene mayo.
Groene mayo:
Zorg voor een handvol groene zachte tuinkruiden, liefst meerdere soorten, denk aan peterselie, dille, bieslook, dragon, tuinkers, munt (niet teveel, gaat snel overheersen), koriander (idem). Pureer met de staafmixer samen met 4 eetl lekkere mayo, 2 eetl yoghurt (maakt het iets frisser), een ferme kneep citroensap en zout en peper naar smaak.
En dan ziet het er zo uit:
Dit was aflevering 8 van de eetserie Amerikaanse toestanden. Morgen: wat betekent ‘a la mode’ op z’n Amerikaans?