Soms word ik er wel eens moe van. Kan ik nou nooit gewoon letterlijk een recept volgen? Nee, kennelijk. Maar ja, hoe gaat dat. Neem nou het gisteren besproken boek Tough Cookie van Lotje Deelman. Manlief J. mocht een recept uitzoeken, dan zou ik het voor hem maken. Het werd de Salade Niçoise, altijd leuk. Daar moeten haricots verts in, maar bij de groenteboer zagen de sperziebonen er nou juist zo kakelfris en prachtig zomers uit. En botersla? Ik had nog wat andere sla liggen, plus rucola en bietenblad van eigen kweek. En dan die zwarte olijven, tja, ik zat nog met wat groene waar ik vanaf wilde. En waarom mag er geen tomaatje in volgens het recept? Daar fleurt de boel altijd zo van op. En oja, kappertjes, normaal gesproken altijd in huis, bleken op. Enfin. Zo gaat het bij mij nou altijd. Maar ik geef je hier het originele recept uit het boek, dan moet je zelf maar kijken wat je ermee doet.
Nodig voor 2 personen:
2 eieren
200 g haricots verts
1 kleine rode ui
6 gegrilde artisjokharten op olie
Sap van ½ sinaasappel
2 tl mosterd
2 el olijfolie
1 krop botersla
1 el kappertjes
12 zwarte olijven
150 gram tonijn
Kook de eieren in ca. 8 minuten hard en spoel ze koud. Snij met een scherp mes in één keer de bovenste en de onderste centimeter van de haricots. Kook ze in ca. 5 minuten beetgaar in een klein laagje water met zout. Snij de ui in dunne ringen. Halveer de artisjokharten. Maak een dressing van het sinaasappelsap, de mosterd en de olie. Breng op smaak. Doe de warme boontjes met de ui in de dressing en laat afkoelen tot lauw. Snij de eieren in partjes. Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de sla en verdeel de mooiste blaadjes uit het hart over twee borden. Bestrooi de tonijn met versgemalen zout en peper, en gril de tonijn heel kort aan beide kanten in een hete grillpan. Verdeel de boontjes over de sla en leg de partjes ei erop. Leg de tonijn op de sla. Leg de kappertjes, de artisjok en de olijven er mooi op en serveer direct. Lekker met brood.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Tough cookie – Kookboek voor mijn vader (uitgeverij Terra Lannoo). Lees hier de recensie.