Afgelopen zaterdag vond in Kasteel Groeneveld alweer de derde editie plaats van de door Foodlog.nl georganiseerde serie proefsessies ‘De smaak van Nederland’. Na kippen en ambachtelijke producten was het thema dit keer ‘zoet & zout’. We werden nadrukkelijk verzocht om kinderen mee te nemen, en dat hadden de proevers zich geen twee keer laten zeggen. Het was derhalve een gevarieerd gezelschap van groot en klein dat zich in het deftige koetshuis tegoed deed aan een gevarieerd assortiment van tomatensoep en aardbeienjam tot nutella. En de uitkomsten? Die waren verrassend onverrassend.
Aardbeien
Bij binnenkomst stonden de tafels vol met schalen sappige Lambada’s en Honeoyes om van te snoepen, geleverd door de ook aanwezige aardbeienkweker Jan Robben uit Oirschot. Met ernaast een schaaltje kristalsuiker omdat organisator Dick Veerman van foodlog in een vlaag van jeugdsentiment wilde testen of kinderen de aardbeien automatisch meteen in de suikerpot zouden dopen, zoals hij vroeger tot wanhoop van zijn moeder (‘nou is de hele suikerpot roze!’) placht te doen. Maar nee, dat doen moderne kinderen niet. Is het een kwestie van opvoeding, of waren de aardbeien gewoon te lekker van zichzelf?
Tomatensoep
Maar nu het echte proefwerk. Eerst drie soorten tomatensoep. ‘Ha die herken ik’, roept een jochie, ‘want mijn moeder maakt ‘m ook’. Dat bleek de waterige cup-a-soup te zijn. De doodeng dikke, muf ruikende soep met afhaalchineesgeur bleek –oeps- zelfgemaakt in de keuken van het kasteel. Relatief het beste, met groene kruiden en heuse bonken tomaat, maar te zuur om echt lekker te zijn, was die van Unox. Volwassenen moesten op hun proefformulier ook aangeven welke ze dachten dat kinderen het lekkerst zouden vinden, en dat bleek inderdaad unaniem de cup-a-soup te zijn.
Cocktailsaus
Het volgende onderdeel waren verschillende cocktailsauzen, geserveerd met frietjes. Gejuich in de zaal! Knaloranje zoete van Heinz, aangenaam zure van Devos Lemmens en een hoogst eigenaardig schuimige lichtgele mayo-variant gemaakt door een heuse chefkok die zich diep zou moeten schamen. Ook hier kwam de voorspelling uit: kinderen vinden die van Heinz vast het lekkerst. En inderdaad.
Aardbeienjam
De aardbeienjamproeverij was een gekke. Twee nagenoeg identieke jams (van – naar later bleek – Euroshopper en Bonne Maman) naast een bakje met grote bleke aardbeien dobberend in een natte siroop. Was hier iets mis gegaan? Hij was weliswaar het lekkerst, want duidelijk naar aardbeien smakend, maar hij kon de kwalificatie ‘jam’ op geen enkele wijze waarmaken. Mijn aanwezig culicollega Onno Kleijn maakte zich er warempel boos over. ‘Jam hoort op je boterham te blijven liggen. Dit is géén jam.’ Ook deze bleek van dezelfde chefkok, wiens naam ik uit piëteit niet zal noemen. Wel de naam van de creatie: lambadaboter…
Kinderproeverijen
Tussen de bedrijven door waren er op zolder nog wat speciale kinderproeverijen met mayonaise en nutella, waarbij de laatste vergeleken werd met een zelfgemaakte chocopasta van bittere chocola. Slechts 3 kinderen vonden die bittere variant lekkerder, waaronder de dochter van Onno Kleyn, ‘maar die is dan ook verpest door haar vader’.
IJsjes
Tenslotte was er een ijsje toe. Een heuse appels-en-peren-proeverij bestaande uit twee schaaltjes wit roomijs en een glaasje knalroze sorbetijs met een stokje erin. Het ene witte ijs was een goedkope supermarktvariant, de andere een chique van Frozen Dutch, waar pas na lang proeven de aangekondigde steranijs in te ontdekken viel. Het roze ijs was een mislukt sorbetijsje vol knerpende ijskristallen, gemaakt van bietjes en witte chocolade. Een leuk idee, maar beroerd uitgevoerd. Verkrijgbaar in de horeca, naar het schijnt. Maar dan hopelijk zonder de twee haren die wij aan onze kant van de tafel erin aantroffen…
Conclusie
De conclusie was alleszins voorspelbaar. Kinderen houden van zoet en van wat ze bekend voorkomt. En ouders kunnen prima voorspellen wat hun kinderen lekker vinden. Alleen het zoet- en zoutgehalte van de producten bleek een stuk lastiger te beoordelen.
Meedoen
Ook een keer meeproeven? De eerstvolgende proefsessie is op 29 augustus en heeft als thema ‘Verhouding vlees & groenten’. Ga voor meer info naar de website van Kasteel Groeneveld en meld je aan bij Riëtte Dekkers.