Een taartrecept uit het gisteren besproken boek Taart om blij van te worden bleek wat lastig, want daarvoor heb je teveel informatie (en foto’s) uit het boek nodig. Wel behapbaar leken met de cupcakes. Vanille-cupcakes wel te verstaan.
Nodig voor 12 stuks:
125 g zachte boter
125 g kristalsuiker
0,5 theel vanille-extract
2 grote eieren, kampertemperatuur
125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
2-3 eetl melk
Verwarm de oven voor op 175 (hetelucht) of 200 graden (elektrische of gasoven). Zet papieren cupjes klaar in een muffinvorm. Klop met de mixer de zachte boter met de suiker tot een luchtig geheel. Klop het vanille-extract erdoor. Voeg op lage snelheid één voor één de eieren toe. Doe geleidelijk het bakmeel erbij. Is het mengsel mooi glad, schep dan de melk erdoor. Vul de cups voor driekwart met beslag. Bak ze in 15-20 minuten goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker er droog uitkomt. Laat ze in het papier afkoelen op een rooster.
Handige tips van Petra Achtien:
* Doe het beslag met twee lepels in de cups of gebruik een met water bevochtigde ijstang.
* Zorg er bij het bakken voor dat ze in de oven aan de bovenkant voldoende ruimte hebben, zo rijzen ze beter en worden ze mooi bol. Wil je de cupcakes juist plat van boven, doe dan minder beslag in de vormpjes en leg er tijdens het bakken een stuk bakpapier op.
* Een baby?Denk eens aan cupcakes met muisjes in plaats van beschuit.
Decoratie:
500 g suikerbakkerspoeder, gezeefd
10 g eiwitpoeder
60 ml water
Marsepein
Kleurstof
spikkels
Doe suikerbakkerspoeder, eiwitpoeder en water in een kom en klop met de mixer op halve snelheid circa 5 minuten. Is de icing te dun, voeg dan wat suikerbakkerspoeder toe. Is het te dik, doe er dan wat water bij. Verdeel de icing over verschillende bakjes en doe er kleurstof bij. Kleur marsepein met kleurstof, rol uit en steek er bloemen uit. Smeer met een kleine spatel een laagje icing op een cupcake. Besmeer alle cupcakes één voor één met icing en draai meteen darna de zijkant door een ondiep bakje met gekleurde spikkels, zodat ze goed blijven plakken. Doe wat icing in een spuitzakje met een fijn puntje en spuit eventueel nog wat kringeltjes op de cupcakes. Plak ten slotte de marsepeinen bloemen erop.
Dit is een recept uit het boek Taart om blij van te worden van Petra Achtien (uitgeverij Fontaine). Lees hier de recensie.