(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 20 minuten
In de pan: 30 minuten
Een ongewone combinatie, een Thais soepje met kokosmelk en geurige kruiden gecombineerd met linzen, maar hij werkt wonderwel. Alle ingrediënten vind je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt, behalve de limoenblaadjes, daarvoor moet je naar de toko. Maar dat zijn leuke uitjes hoor! En nee, je kunt ze niet weglaten, want ze zijn bepalend voor de citroenfrisse smaak. Daarentegen blijven ze eeuwig goed in de vriezer.
Nodig:
250 g groene of blonde linzen
2 dl kokosmelk
6 limoenblaadjes (ook: kaffirblaadjes of djeroek poeroet)
1 ui
1 stengel citroengras (sereh)
3 cm verse gember
1 rode of groene peper
2 knoflooktenen
2 limoenen
handje verse koriander
2 groentebouillonblokjes
plantaardige olie
- Was de linzen en laat ze even weken in koud water.
- Breng een fluitketel met water aan de kook.
- Snipper de ui en fruit zachtjes een paar minuten in een scheutje hete olie in een soep- of braadpan met dikke bodem.
- Hak intussen de knoflook, gember en peper (zonder/met zaadjes voor meer/minder pit). Fruit deze even mee met de ui.
- Giet er 1 liter kokend water bij plus de kokosmelk.
- Doe de uitgelekte linzen, limoenblaadjes, bouillonblokjes en in 3 stukken stengel citroengras bij.
- Pers de ene limoen uit en giet het sap erbij.
- Breng aan de kook, zet dan met deksel op het laagste sudderpitje en laat 30-40 minuten rustig koken tot de linzen gaar zijn.
- Proef of er wellicht nog zout bij moet.
Serveren:
- Vis het citroengras eruit en serveer de soep in 4 kommen met grofgehakte verse koriander erover.
- Snij de andere limoen in 4 partjes en geef erbij om boven de soep uit te knijpen.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de leuke handgeschreven en geïllustreerde printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!