Fan van spanakopita, die Griekse deegflapjes met spinazie? Vandaag heb ik een ware weeshuisversie voor je van het befaamde eiland Ithaca. Althans, het recept komt uit het gisteren besproken boek Vers uit de tuin van Sarah Raven. Een pastei voor 12 à 15 personen gevuld met spinazie, snijbiet en/of boerenkool gecombineerd met allerlei verse kruiden als dille, munt en peterselie. Buitengemeen lenteachtig. Grappig genoeg is het ultieme Griekse ingrediënt – feta uiteraard – een facultatieve optie. Wel een hoop snijwerk, te zien aan al dat ‘fijngesneden’ in de ingrediëntenlijst maar dat is een reuze rustgevend klusje. Zelf korstdeeg maken ook trouwens.
Nodig voor de vulling:
1 kg spinazie, snijbiet en/of boerenkool
flink bosje dille, fijngesneden
4 el fijngesneden munt
4 el fijngesneden peterselie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
300 ml olijfolie
4 bosuitjes, fijngesneden
2 preien, fijngesneden
150 g langkorrelige rijst
200 g feta (naar keuze)
zout en zwarte peper
Voor het korstdeeg:
750 g bloem
1 tl zout
375 g koude boter, in blokjes
3 eieren, losgeroerd
beetje ijskoud water
1 el sesamzaad
Verwijder taaie steeltjes van de spinazie, snijbiet en boerenkool. Snij het blad klein en voeg de fijngesneden kruiden toe. Bak de ui en knoflook in een grote pan in wat olie en voeg alle groente toe, inclusief bosuitjes en prei. Schep bijna alle resterende olie erdoor. Voeg de ongekookte rijst toe en neem de pan van het vuur. Flink zout & peper erbij.
Deeg: zeef bloem met zout, doe in de keukenmachine. Meng de boter er kort doorheen. Doe het kruimelig mengsel in een kom. Voeg de dooier toe en precies zoveel water als nodig is voor een samenhangende deegbal. Leg in plasticfolie een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in 2 stukken. Laat even op temperatuur komen en rol zo dun mogelijk uit. Doe 1 lap in een bakvorm van circa 40 x 50 cm. Schep de groentevulling erin en verkruimel de feta (als je die gebruikt) erover. Dek af met de andere deeglap. Knijp de randjes goed vast, gebruik wat water.
Bestrijk de pastei met het laatste beetje olie, strooi het sesamzaad erover en prik met een mespunt hier en daar gaatjes. Bak iets meer dan een uur in de oven. Laat de pastei een beetje of helemaal afkoelen. De volgende dag is hij naar verluidt zo mogelijk nog lekkerder. Perfect picknick material noemen we dat op z’n Grieks.
Dit recept komt uit het boek Vers uit de tuin (uitgeverij Terra), lees hier de recensie.