Gisteravond was ik zoals ik als schreef te gast bij de Cuisine Culinaire Amsterdam. Normaalgesproken zijn de gerechten zo gecompliceerd mogelijk – 15 mannen moeten immers een avond lang zoetgehouden worden met de bereiding – maar dit keer stond er als hoofdgerecht iets verrassends eenvoudigs op het menu. Piepkuikens (de mannen zeggen uiteraard heel cheffy ‘poussin’) verstopt in een dikke korst van zout deeg. Dat bracht me terug naar mijn jeugd, ten tijde van de brooddeeg-rage.
Knoflookpers
Supersimpel deeg van bloem, zout en water waar vervolgens allerlei poppetjes van gekneed en gevlochten werden. Na het bakken in de oven werden ze eventueel geverfd (maar dat was minder chique) en in ieder geval glanzend gevernist om vervolgens bij wijze van decoratie het ganse huis te teisteren. Fijne hobby! Ik herinner me nog dat je met de knoflookpers zulk mooi friemelhaar kon maken.
Malse beestjes
Nooit had ik op die leeftijd kunnen bevroeden dat je er ook kippetjes mee kunt inpakken. Het effect is werkelijk wonderbaarlijk: zeldzaam malse beestjes, zeer geconcentreerd van smaak dankzij dat luchtdicht afgesloten pakketje. Iedereen mag aan tafel zelf vrolijk zijn gevalletje openbikken, wat me trouwens weer deed denken aan een pakjesavond van eetontwerper Marije Vogelzang, maar dan met klei.
Recept
Het recept is naar verluidt oorspronkelijk van de Belgische chefkok Eddy Van Maele. Bij de kookclub gaan alle recepten in enorme hoeveelheden, ik heb het gemakshalve teruggebracht tot 4 personen.
Nodig voor de zoutkorst:
500 g fijn zeezout
500 g bloem
1 ei
2 dl water
En verder:
4 poussins (oftewel piepkuikens)
4 takjes tijm
4 takjes peterselie
2 teentjes knoflook
zout en peper
Maak de zoutkorst door alle ingrediënten te kneden totdat een stug deeg ontstaat. Rol de zoutkorst uit tot een dunne lap. Leg tijdens het bewerken het resterende deeg onder een vochtige theedoek.
Stop in de buikholte van iedere poussin een takje tijm, een halve gekneusde teen knoflook, een takje peterselie en wat zout en peper. Maak een pakketje van iedere poussin afzonderlijk, door ze per stuk in een deeglap te rollen. Deeg goed dichtmaken. Leg ze op een bakplaat en zet ze 50-60 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Foto: carlaminiatuur.nl